Video

Afrikaanse bolletjeskampioen Teklehaimanot razend populair bij Brabantse wielercriteriums

15 juli 2015 om 13:54
nl
Hij is dé verrassing van de Tour de France. Uit het schijnbare niets fietste Daniel Teklehaimanot tegen een aantal bergen op om prompt het shirt met de bollen om zijn ranke schouders te laten glijden. En dat betekent kassa: bijna elk Brabants criterium wil hem hebben.
Geschreven door

Ja, de Tour de France is nog bezig, maar toch: de mannen achter de criteriums doen deze dagen niets anders dan bellen en bieden. Wie komt er wel en wie niet? En hoe duur is de gele trui dit jaar? Zo beleven de voorzitters van de klassieke rondjes om de kerk de Tour de France.
GesinkTheo van der Westelaken van de Acht van Chaam is druk, maar haalde nog niemand binnen. "Wij gaan voor Gesink en Mollema", zegt hij. "Gesink willen we echt heel graag hebben. Een Tourwinnaar wordt lastiger, die kosten gewoon klauwen met geld."
Ook Arianne Goris van de Draai van de Kaai te Roosendaal richt haar pijlen om de Achterhoeker. "Gesink zou top zijn om binnen te slepen. En daarnaast hopen wij op de bolletjes- of de gele trui." In ieder geval zijn Moreno Hofland en de gebroeders Van der Poel al vastgelegd in Roosendaal.
Afrikaanse blikvangerMaar écht populair blijkt Daniel Teklehaimanot te zijn, de man die iedereen verraste door tijdelijk de bergtrui te pakken. "Dat is echt een leuke renner om te hebben,", zegt Din van Beers van de Profronde Zevenbergen, "maar we hebben nog geen idee welke prijs we daar aan moeten koppelen."
In Etten-Leur gaan ze verder. "Wij willen Teklehaimanot naar Etten-Leur halen", zegt organisator Ronnie Buiks. "Ik hoor vandaag of morgen of hij naar Nederland komt, maar hij zal niet de enige blikvanger zijn. Er komt sowieso iemand van het niveau Contador of Froome. En we hopen dat Tom Dumoulin bij ons voor het eerst weer te zien is."
Ook Boxmeer weer wil AfrikaanOok het Boxmeerse criterium Daags na de Tour ziet Teklehaimanot graag aan de start verschijnen. "We zijn nog met hem in overleg", zegt Pierre Hermans van Daags na de Tour. "Maar we hebben hem nog niet definitief kunnen vastleggen. Het is toch hartstikke leuk als ie naar Boxmeer komt. Het is weer wat anders", vindt Hermans.
Maar ook aan Teklehaimanot hangt een prijskaartje. En de bolletjestrui stuwt de prijs ook omhoog. "Dat is het dilemma waar wij als criterium altijd mee te maken krijgen." Verder wil de organisatie alle Nederlandse deelnemers aan de Tour de France aan de start krijgen in Boxmeer. Hermans laat weten dat hij minder gefixeerd is op de geletruidrager dan andere criteriums.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.