OM zwijgt over 'immoreel' undercoverwerk van politie in moordzaak Heidy Goedhart

15 juli 2015 om 20:20
nl
Justitie wil niet reageren op beschuldigingen van experts over de 'immorele inzet' van undercoveragenten in het onderzoek naar de moord op Heidy Goedhart in Kaatsheuvel. Zij werd in 2010 om het leven gebracht. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt haar man WIm S. daarvan. Hij bekende de moord te hebben gepleegd, maar zijn bekentenis wordt door deskundigen in twijfel getrokken.
Geschreven door

Het Brabants Dagblad kreeg het politiedossier in handen. Op verzoek van de krant bogen experts zich over de undercovermethode waarmee justitie hoopte S. in een val te lokken.
'Waar zijn ze mee bezig?'S. kreeg baantjes aangeboden door mensen die in werkelijkheid voor de politie werkten. Daarvoor moest hij dan wel de moord op zijn vrouw opbiechten. Een omstreden methode, vinden experts. "Waar ben je mee bezig als OM als je een burger probeert in de val te lokken?", zegt wetenschapsfilosoof Ton Derksen.
"Het is stom dat S. de moord bekend heeft als hij later zegt hem niet te hebben gepleegd. Maar dat je stom bent, maakt je nog geen moordenaar." Volgens Derksen wijzen veel bewijsstukken in de richting van onschuld. "Er is geen reden om hem te verdenken, hoewel ik niet kan zeggen dat hij onschuldig is."
Geen reactieHet OM wil niet ingaan op vragen omdat de zaak onder de rechter is. "De vraag óf de verdachte in deze zaak onder druk is gezet, zoals de deskundigen publiekelijk beweren, maakt onderdeel uit van het meeromvattende onderzoek ter terechtzitting in deze strafzaak."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.