Video

Kermis Tilburg sjouwt en bouwt aan 446ste editie van de kermis

15 juli 2015 om 21:38
nl
In Tilburg is de opbouw van de kermis in volle gang. Tot en met de opening van aanstaande vrijdag zijn de exploitanten druk in de weer met de opbouw van ruim tweehonderd attracties.
Geschreven door

Traditiegetrouw trekt de opbouw van de Tilburgse kermis heel veel nieuwsgierigen. Ook woensdag werd de opbouw, ondanks de motregen, minutieus gevolgd door kermisfanaten en hobbyfotografen. De fotografen waren vooral op zoek naar kermisattracties die voor het eerst in Tilburg staan of nog ontbreken in hun eigen kermiscollectie.
Jan kijkt toeTilburger Jan Vugts had woensdag zelfs een 'kermisdag'. "Bij de opbouw neem ik altijd één dag vrij. Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in techniek en hier zie je van niets, iets verschijnen. Dat is enorm boeiend." Vugts neemt weer plaats op een muurtje en kijkt rustig hoe de opbouw vordert.
De opbouw van de kermis gaat in onze moderne tijd razendsnel. Hijskranen en hydraulische systemen zetten de grotere attracties soms al in een middag op. Het maken van het fundament voor een attractie is echter nog steeds ouderwets handwerk. Net als honderd jaar geleden worden met de hand tientallen houten blokken en blokjes onder het skelet van een attractie gezet. Met passen en meten, weghalen, ophogen of verlagen wordt er net zo lang doorgewerkt tot het hele fundament waterpas ligt. Pas daarna kan het echte opbouwen beginnen.
Exploitant Richard Sipkema van de attractie 'Spuk castle of Doom' zegt het kort en bondig in zijn eigen woorden: "Zonder houten plankjes en blokjes geen attractie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.