Video

Help de Grote Kerk in Breda: drink bier!

16 juli 2015 om 12:45
nl
"Het grootste probleem is het dak. Als we er niks aan doen gaat het mis", zegt Willem van der Vis, directeur van Stichting de Grote Kerk Breda. De afgelopen jaren heeft de kerk geen rijkssubsidie gekregen, met als gevolg grote achterstanden in het onderhoud. Nu moet er snel geld komen om de broodnodige herstelwerkzaamheden aan de kerk uit te kunnen voeren.
Geschreven door

De Grote Kerk heeft dus geld nodig. "We hebben zeker een paar ton nodig", volgens Van der Vis. "En mocht er toch geld van het Rijk komen, moeten we zelf de andere helft bijleggen."
Onderhoud kost 350.000 euro"De afgelopen vier jaar is alleen het hoognodige onderhoud gedaan, maar nu moeten er toch grotere dingen aangepakt worden." Het onderhoud van de kerk zou door de grote werkzaamheden de komende jaren 350.000 duizend euro kosten.
Niet alleen het dak moet aangepakt worden, ook de buitenkant is aan reparatie toe. "Het is kalksteen, dat gaat maar honderd jaar mee, dan is het op."
Oude trucOm geld bij elkaar te krijgen, haalt de kerk een oude truc van stal. Ze gaan weer volop de boer op met Breda Bier. Elk verkocht pilsje levert geld op voor de restauratie van de kerk. Een blikje kost 69 eurocent, daarvan gaat tien cent naar de Grote Kerk.
"In het najaar gaan er meer acties van start, maar de zomer is een mooi seizoen voor bier, daarom begint die actie nu al", zegt Van der Vis. Wanneer er niet genoeg geld komt voor de nodige werkzaamheden wordt er gewoon minder onderhoud gepleegd. "Maar dat hou je ook niet lang vol", zegt de directeur.
Op straat hebben mensen wel oren naar het bier. "Ik hou wel van een biertje", zegt een voorbijganger. "De grote kerk is ook ontzettend belangrijk in Breda, het hoort bij het straatbeeld en het is een stuk historie. De kerk moet blijven en daar heb ik best geld voor over."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.