Terug naar WOII: Jan de Jonge verzamelde zijn eigen museum bij elkaar

OSSENDRECHT - Met Dodenherdenking en Bevrijdingsdag is er deze dagen genoeg aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Maar er zijn mensen die er altijd mee bezig zijn omdat ze een passie hebben voor de geschiedenis. Jan de Jonge is zo iemand. Hij heeft in Ossendrecht zijn eigen museum gebouwd.
Zestig jaar is Jan de Jonge al aan het sparen. Je kijkt je ogen uit bij zijn eigen samengestelde museum. Legerpakken, mitrailleurs, granaten, bommen, hakenkruizen, apparatuur die tijdens de oorlog werd gebruikt, vervoersmiddelen, een megakanon en zijn eigen bunker.

Kruitdampen en gifgassen
"Deze bunker hebben we nagebouwd, het is een MG-bunker type 630. Aan de voorkant zie je schietopeningen voor de mitrailleurs." De bunker is van binnen helemaal af. Bedden, alle apparatuur die erin thuis hoort, maar ook een filterinstallatie: "Om de lucht te zuiveren, want die kon toentertijd bedorven zijn door kruitdampen of gifgassen."

Openingstijden
Het museum is normaal gesproken iedere tweede zaterdag van de maand open, maar ook op 4 en 5 mei kan iedereen een kijkje komen nemen. Jan de Jonge woont naast het museum en die geniet zelf volop van zijn zeer uitgebreide collectie: "Na openingstijd ga ik hier nog een uurtje spelen", zegt hij lachend.