Museumkwestie bleek doodsteek voor college in Breda

16 juli 2015 om 13:02
nl
De museumkwestie is het college in Breda fataal geworden. GroenLinks besloot woensdag om de stekker uit de coalitie te trekken vanwege de ruzie over de samenvoeging van het Breda's Museum en beeldmuseum MOTI.
Geschreven door

Die twee musea kwakkelen en trokken samen vorig jaar nog geen 80.000 bezoekers. Door de krachten te bundelen zou een sterkere organisatie moeten ontstaan.
Niet zelfstandig verderDe vorming van een fusiemuseum kwam aan de orde toen duidelijk werd dat het Breda's Museum niet zelfstandig verder kon. Samenvoeging met MOTI zou daarvoor een oplossing kunnen bieden.
Meteen al bij het samenstellen van een werkgroep die de fusie moest begeleiden, werd duidelijk dat het museumdossier een moeizaam verhaal zou worden. De werkgroep moest met een voorstel komen hoe de twee musea het beste samengevoegd konden worden en gehuisvest konden worden in hetzelfde gebouw.
VraagtekensOmdat er meer vertegenwoordigers van MOTI in de werkgroep zouden komen dan van het Breda's Museum waren er meteen al vraagtekens over de onafhankelijkheid van de werkgroep.
Ruim een week geleden werd bekend dat cultuurwethouder Selçuk Akinci van GroenLinks voorzitter Ton Wagemakers van de werkgroep had ontslagen. Volgens Akinci was de positie van Wagemakers lastig geworden omdat hij de zaak in de werkgroep op scherp had gezet.
De kwestie kostte de coalitie dus de kop.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.