Een jaar na MH17: tijdlijn van een ramp en zijn nasleep in Brabant

17 juli 2015 om 09:00
nl
Een jaar geleden stortte vlucht MH17 neer boven Oekraïne. Een gecompliceerd proces van repatriëring van de slachtoffers volgde. Maar wat is er eigenlijk in dat jaar allemaal gebeurd en wat kunnen we de komende tijd nog allemaal verwachten aan berichten over de ramp?
Geschreven door

17 juli 2014 - de ramp - Oekraïne Om 13:20 uur verliest de luchtverkeersleiding het contact met de Boeing 777 van Malaysia Airlines, die op dat moment boven oorlogsgebied vliegt in Oekraïne. Vlucht MH17 blijkt te zijn neergestort. Alle 298 mensen aan boord van het toestel overlijden, onder wie vijftig Brabanders.
De belangrijke gebeurtenissen na de ramp
20 juli 2014 - bergingsmissie - EindhovenNederlandse experts vliegen met een Hercules-toestel vanuit Eindhoven naar Oekraïne om de bergingsmissie op te starten. Dit team gaat zorgen voor de identificatie en repatriëring van de omgekomen passagiers.
23 juli 2014 - de repatriëring - EindhovenTwee militaire vliegtuigen brengen de resten van veertig slachtoffers naar vliegbasis Eindhoven. Vanuit daar worden de kisten in een colonne van rouwwagens naar een kazerne in Hilversum gebracht. Daar identificeren experts de resten. Onderweg betuigen mensen op viaducten en langs de route hun medeleven met de slachtoffers. Later zullen nog zeven van zulke ceremonies plaatsvinden.
10 november 2014 - de herdenking - AmsterdamIn de RAI in Amsterdam wordt vandaag de Nationale Herdenking gehouden. Meer dan 1600 nabestaanden uit binnen- en buitenland zijn hierbij aanwezig. 150 familierechercheurs staan deze mensen bij. De herdenking wordt live uitgezonden op televisie.
9 december 2014 - de wrakstukken - Gilze-RijenDe brokstukken van het vliegtuig komen na een lang transport vanuit Oekraïne per vrachtwagen aan bij vliegbasis Gilze-Rijen. Hier zullen onderzoekers de wrakstukken inspecteren in de hoop dat ze de oorzaak van de vliegramp duidelijk kunnen krijgen. Nabestaanden en journalisten kunnen de overblijfselen van het vliegtuig vervolgens bekijken.
Wat valt er nog te verwachten over MH17?
Oktober 2015 - het onderzoeksrapport De Onderzoeksraad voor de Veiligheid publiceert dit najaar het onderzoeksrapport met daarin de conclusies over de oorzaak van de ramp. Dit voorjaar gaf de raad al wel een voorlopig rapport uit.
Najaar 2015 - de roman De Geldropse schrijver A.F.Th. van der Heijden brengt in het najaar een roman uit die is geïnspireerd op het verhaal van MH17. Het boek draagt de titel 'MX17'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.