'De auto van m'n opa': website voor oude auto's

16 juli 2015 om 18:39
nl
Wie reed de eerste Chevrolettruck in het dorp? Met wat voor bussen begon een ondernemende vrachtrijder de eerste Brabantse busdienst en in wat voor 'luxe waoge' reed de fabrikant uit Tilburg? De antwoorden zijn straks te vinden op de website ‘De auto van m’n opa’.
Geschreven door

Het gaat om Brabantse auto’s en motoren die tussen 1906 en 1951 rondreden en dan met alle verhalen die erbij horen. Maar wat is er nu zo Brabants aan een T-Fordje of een Spyker? Het antwoord is blijkbaar simpel: het kenteken. Als je in die periode op een motor of in een auto reed kon iedereen zien waar je vandaan kwam.
Een auto uit Noord-Brabant had een kenteken dat begon met de N. Dat was overigens toeval want Groningen kreeg een kenteken dat begon met een A, Friesland had een B en zo verder. De beginletter van Noord-Brabant 'klopte' dus toevalligerwijs.
Foto's leveren verhalen opZo is dus makkelijk op foto’s uit die periode te zien waar de auto’s en motoren vandaan kwamen. Tussen 1906 en 1951 zijn er bijna 100.000 'Brabantse' kentekens op naam uitgegeven. Die gegevens zitten in een database. Maar het is niet bekend om wat voor auto het ging. En dat is, zo vindt het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), nu juist zo leuk om te weten.
Het centrum roept nu mensen op om foto’s van auto’s en motoren in te sturen met de verhalen daarbij. Dus als je nog een mooie plaat hebt van de auto van opa, stuur die dan naar het BHIC. Het liefst met een mooi verhaal natuurlijk. Dat kan via de website 'De auto van mijn opa'.
Had jouw opa voor 1951 een auto? Was hij daar ook zo trots op? Of was het toevallig oma die het gaspedaal indrukte voor een extra spurtje met haar Peugeootje? De foto's leveren vast mooie verhalen op. Om met de woorden van het typetje Ferry van de Zaande te spreken: 'Dès 'n schôôn waoge!'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.