Video

'Meestervervalser' Hennie Agten: 'Als ik weer een paar tubekes verf kan kopen ben ik tevreden'

17 juli 2015 om 00:55
nl
Een zelfportret van Vincent van Gogh of een doek van 'De Aardappeleters'. Hennie Agten uit Helmond draait er zijn hand niet voor om. De Helmonder zou met zijn talent met gemak miljonair kunnen zijn geweest. Maar dat was nooit aan hem besteed. Bovendien schildert Agten niet om te vervalsen maar om zijn grote voorbeeld beter te kunnen begrijpen.
Geschreven door

In de berging onder zijn appartement hangt een exacte kopie van 'De Aardappeleters'. Ook van dichtbij is het schilderij nauwelijks van het origineel te onderscheiden. "Denk niet dat Van Gogh een meesterschilder was. Anatomisch klopt er soms geen fluit van. Maar het heeft iets", aldus de sympathieke Helmonder.
Niet van echt te onderscheidenDe 'Van Goghjes' van Agten gingen ooit als zoete broodjes. Vooral de nageschilderde zelfportretten waren in trek.
"Ik heb er tientallen van gemaakt. Geen idee waar ze gebleven zijn. Misschien duikt er ooit nog eentje op waarvan mensen twijfelen of het misschien een echte Van Gogh is. Dat zou nog eens wat zijn", grapt Agten.
Geen atelier meerHennie schildert niet alleen werken na maar hij maakt ook veel eigen schilderijen. Tot voor kort had hij daarvoor een mooie ruimte op het ROC ter Aa, de school waar hij les gaf. Onlangs ging de 65-jarige Agten met pensioen. "Potverdikkeme, nu heb ik geen atelier meer. Ik moet moet nu weer iets gaan zoeken", verzucht de Helmonder die nog wel graag vermeld ziet dat hij prachtige jaren op school heeft gehad.
Rijk is Hennie Agten nooit geworden van zijn hobby: "Ik reken mensen een prijs naargelang de grootte van hun portemonnee. Als ik weer een paar 'tubekes' verf of nieuwe pantoffels kan kopen, ben ik dik tevreden!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.