Jeroen Bosch overtreft alle verwachtingen: 421.700 in plaats van gehoopte 300.000 bezoekers

DEN BOSCH - De tentoonstelling over Jheronimus Bosch in het Noordbrabants Museum heeft 421.700 mensen getrokken. "Het was fantastisch, dit kan niet meer stuk", Charles de Mooij, directeur van het museum. Het is de eerste keer dat het museum in Den Bosch met een expo zoveel bezoekers wist te trekken.
De expositie was onderdeel van het Nationaal Evenementenjaar 'Jheronimus Bosch 500', dat dit jaar wordt gevierd, naar aanleiding van het 500e sterfjaar van de kunstenaar.

"Het was fantastisch om te zien dat Jheronimus Bosch nog steeds door zo'n groot en wereldwijd publiek wordt bewonderd'', zegt De Mooij over het bezoekersaantal. Ze hadden er nooit rekening mee gehouden dat er zoveel bezoekers zouden komen. "We verwachtten 265.000, we hoopten 300.000, maar daar zijn we ver over heen gegaan."

'Het was heel erg druk'
"Met dit aantal is het echt een toptentoonstelling. En daar zijn we geweldig blij mee." Hier en daar werd door bezoekers af en toe opgemerkt dat het toch wel erg druk was. "Het was heel druk", bevestigt De Mooij. "En vroeg om een beetje geduld. Maar 80 procent van de mensen waardeerden de tentoonstelling met een 8 of hoger. Dat is uniek."

Afgelopen weekend was de expositie, die op 13 februari opende, voor het laatst te zien in Den Bosch. Het museum hield daarvoor een marathonopening en was 39 uur aaneengesloten open. Om elf uur zondagavond was de tentoonstelling ten einde.

Aanvragen uit 81 landen
In Den Bosch konden mensen zich vergapen aan 17 van de slechts 24 resterende schilderijen en 19 van de 20 tekeningen. Negen van de getoonde schilderijen werden in voorbereiding op de tentoonstelling gerestaureerd.

Mensen van over de hele wereld kwamen af op de tentoonstelling. In de online ticketshop werd 23 procent van de bestellingen geplaatst vanuit het buitenland. Aanvragen kwamen uit 81 landen. De meeste tickets gingen naar de ons omringende landen. België was goed voor 7 procent van de toegangskaarten gevolgd door Duitsland (6 procent), Groot-Brittannië (4 procent) en Frankrijk (2 procent). Bezoekers waren er onder meer ook uit de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Australië, Rusland, Argentinië, China en Japan.