Video

Spoed achter zaak Jasper na actie vader: 'Er zijn regels maar daar mogen we soms van afwijken'

17 juli 2015 om 16:16
nl
De gemeente Moerdijk gaat beter communiceren met de familie Veenman in Willemstad. Het verhaal van hun ongeneeslijk zieke zoontje Jasper (4) is ook voor de gemeente geen dagelijkse kost. Wethouder Eef Schoneveld belooft beterschap in communicatie en duidelijkheid over regels en rechten.
Geschreven door

Vader Raymond Veenman was zo kwaad op de ambtenarij van de gemeente Moerdijk, dat hij vrijdag de doodzieke Jasper in de auto zette en meenam naar het gemeentehuis in Zevenbergen. De familie wil weten waar ze financieel aan toe is.
"Wij steken ons al tot over onze oren in de schulden, er moeten grote uitgaven worden gedaan om Jasper thuis te kunnen blijven verzorgen, dan wil je wel van de gemeente duidelijkheid over de bedragen waar je recht op hebt", zegt hij terwijl hij Jasper in zijn wandelwagen zet, klaar om het gemeentehuis in te gaan. "Jasper is het waard om voor te vechten."
OnveiligDe kosten die er nu aankomen zijn een speciale badkamer beneden, omdat Jasper steeds zwaarder wordt en tillen geen doen meer is. Een aangepaste auto, omdat Jasper niet meer in zijn autostoel past en het vervoer nu onveilig wordt. Vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zijn er regels over eigen bijdrage en bijdragen vanuit de gemeente in deze kosten.
Volgens Nadine en Raymond Veenman krijgen ze telkens opnieuw weer een ander bedrag en een ander verhaal van de gemeente te horen. En dat leidt ertoe dat ze geen start kunnen maken met verbouwen en de aanschaf van een dure aangepaste auto.
'Mogen van regels afwijken'Wethouder Eef Schoneveld vindt de situatie moeilijk omdat er veel verschillende regelgeving aan te pas komt. De actie van vader Raymond grijpt hem ook aan, maar volgens de wethouder heeft de gemeente al een beslissing genomen over de situatie.
"In het college is dinsdag afgesproken dat de woningaanpassing er komt en de gemeente daar financieel aan bijdraagt. De zaak rond de aangepaste auto wordt met spoed bekeken. We hebben regels, maar we hebben ook de bevoegdheid om soms van regels af te wijken. We komen er volgende week op terug."
Tijdrovende discussiesVoor vader Raymond was de actie om Jasper mee te nemen naar het gesprek op het gemeentehuis een succes. "Ik wil laten zien dat Jasper geen nummer is, maar een mens van vlees en bloed. Wij willen de tijd die we nog met hem hebben positief doorbrengen, en niet verspillen aan tijdrovende discussies met de gemeente. Wij willen weten waar we aan toe zijn."
Op Facebook verwoordt hij het zo: 'Wat u en uw collega's maar niet willen begrijpen is dat onze tijd met Jasper beperkt is. En dat wij kennelijk door de ambtelijke muur die u opwerpt, telkens kostbare tijd verliezen, die wij liever in waardevolle herinneringen omzetten dan in negatieve energie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.