Video

Giftige reuzenberenklauwen in Helmond aangepakt

17 juli 2015 om 21:15
nl
Je vindt ze in heel Brabant, maar in Helmond hebben ze last van de reuzenberenklauw. Op meerdere plekken in de stad wordt de plant stevig aangepakt en dat moet ook wel.
Geschreven door

De plant kan wel vijf meter hoog worden en veroorzaakt flinke wonden. Ze lijken op brandwonden of flinke blazen. Dat komt omdat niet iedere huid tegen het sap van de plant kan. “Er zitten net als bij brandnetels hele kleine haartjes op”, vertelt Robert Smid van groenbedrijf Du Pre. “Die haartjes breken af als je ze aanraakt en daardoor komt het sap vrij. Zeker met de invloed van de zon kan het lelijke wonden veroorzaken.”
UitroeienDe gemeenten heeft ongeveer tien meldingen gekregen van de plant op meerdere locaties in het westen van de stad. Zij willen de planten zo snel mogelijk snoeien. “Snoeien? Nee, we willen de plant uitroeien”, vertelt een woordvoerder van de gemeente.
Dat is nog niet zo makkelijk want de plant is nog hardnekkiger dan onkruid: “Op het moment dat hij zaad begint te geven, dan blijft dat zaad zeven jaar lang goed. Door wind en vogels blijft dat zaad zich verplaatsen. Iedere keer is dat gevaar er dus weer.”
HardnekkigDe plant wordt dus gesnoeid en de wortels worden daarna uit de grond gehaald. Smid: “Het beste is om de weken daarna nog een paar keer het gras te maaien, maar dan nog is er de kans dat hij volgend jaar gewoon terug komt.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.