Een jaar na rampvlucht MH17 is rouwproces nog in volle gang bij familie van Joop de Roo uit Helmond - Omroep Brabant

Een jaar na rampvlucht MH17 is rouwproces nog in volle gang bij familie van Joop de Roo uit Helmond

17 juli 2015 om 22:42
nl
Precies een jaar geleden kregen Paul en Roy de Roo uit Helmond het verschrikkelijke nieuws te horen. Vlucht MH17 van Malaysia Airlines was boven Oekraïne uit de lucht geschoten. Het was de vlucht waar hun vader Joop de Roo in zat. De familie was vrijdag aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in Nieuwegein.
Geschreven door

“Het was mooi om dit met lotgenoten te delen. Je merkt dat er nog heel veel verdriet zit, ondanks dat het een jaar geleden is”, vertelt Paul. “Ik vond het fijn om te merken dat je allemaal hetzelfde voelt, ook al ken je niet iedereen even goed. Dat is bijzonder.”
RillingenDe herdenking in Nieuwegein was georganiseerd door Stichting Vliegramp MH17 en uitsluitend bedoeld voor nabestaanden. De bijeenkomst bestond uit muziek en toespraken. Onder meer de weduwe van de copiloot nam het woord. “Dat was heel indrukwekkend. Als je zoiets hoort, krijg je rillingen over je hele lijf”, aldus Roy.
Een jaar geleden alweer, maar het verdriet slijt niet. “Ik zal het nooit een plek kunnen geven. Het moet wel en de scherpe randjes zijn er af, maar je raakt het niet kwijt. Ik wist niet dat ik dit kon voelen”, vertelt Paul.
Dubbel gevoelJoop de Roo was de laatste Brabander van de rampvlucht die geïdentificeerd werd. Pas eind april werd hij begraven. Vorige week kregen Paul en Roy echter bericht dat er alsnog menselijke resten van hun vader waren gevonden. “Op zich goed nieuws, want we hadden heel weinig gekregen. Maar als je gaat nadenken dat het een jaar geleden is gebeurd en dat er nu nog resten worden gevonden, voelt dat heel dubbel”, aldus Paul.
“Afgelopen woensdag hebben we de resten opgehaald. We kregen de resten in een kleiner doosje mee dan normaal. Het klinkt heel wrang, maar dat neem je bij wijze van spreken onder je arm mee.”
Goed gevoelDe broers hopen de resten binnenkort te cremeren. Het is weer een kleine stap in het rouwproces. Daar droeg de bijeenkomst van vrijdag ook aan mee. “We gaan met een goed gevoel naar huis door deze herdenking. Daar zijn we heel blij mee.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.