Hoe Songfestival-roem wegebde voor Bianca en Stella Maessen uit Veghel: van limousine naar frietpan

10 mei 2016 om 11:02
nl
Met Douwe Bob dinsdag in de eerste voorronde stijgt de aandacht voor het Eurovisiesongfestival naar het kookpunt. Televisie, radio en internet: Douwe Bob is overal. Het is herkenbaar voor Bianca (65) en Stella (61) Maessen uit Veghel. Zij deden twee keer mee, voor Nederland en België. Maar de roem verging. "Nou, zijn ze mooi bruin, Biaanc?", roept haar collega in de keuken van verzorgingshuis De Watersteeg in Veghel, terwijl Bianca twee frikadellen in het vet gooit.
Geschreven door

Ooit was Bianca het stralende middelpunt van de belangstelling. Samen met zussen Stella en Patricia vormde ze de Hearts of Soul. In 1970 zongen ze Waterman naar een zevende plaats (van de twaalf, dat dan weer wel).
"We werden er zo in gesmeten, eigenlijk. Maar ja, we hadden een goeie, eigen sound. Dat vonden ze blijkbaar in Nederland", vertelt Bianca Maessen tegen Omroep Brabant.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=zjTle721sDw]
België nieuwe uitvalsbasisDe zussen verhuisden van Nederland naar België, want daar woonde hun manager. "En we deden daar ook heel veel studiowerk. Dus was het voor ons gemakkelijker om in België te wonen", vertelt Bianca verder.
In 1977 kwam het songfestival weer langs. De zussen deden mee aan de voorronde en wonnen glansrijk. Op YouTube staan beelden van hun optreden. Fans met spandoeken juichten ze toe.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=frx3-S14F1A]
'Voelde me opgelaten'De zussen, aangevuld met zanger Luc Smets, gingen als Dream Express naar het Eurovisiesongfestival in Londen, in de Wembley-arena. Met limousine worden ze rondgereden. Zus Stella: "In het begin voelde ik me wel opgelaten. Je komt maar uit een gewoon gezin, hè? En dan word je ineens als ster behandeld."
A million in 1, 2, 3, zoals het lied heet, eindigde zevende (van de achttien deelnemers).
FonetischStella zou zelfs nóg een keer meedoen, namelijk in 1982. Weer voor België, nu het Franstalige deel, Wallonië. Ze sprak geen woord Frans, leerde haar lied Si tu aimes ma musique fonetisch uit haar hoofd. Nicole won dat jaar, met Ein bisschen Frieden. Zij werd vierde.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=7LSVpty64TI]
Terug naar NederlandDe zussen keerden terug naar Nederland. Ze kwamen terecht in Veghel. Bianca: "Al mijn zusjes woonden hier. En ik dacht: even op rust komen van dat Belgenland."
Maar het eindigde anders: "D'r lagen brieven. Ik moest me melden om te gaan werken! Ik dacht: wat kan ik? Maar in onze familie zitten allemaal verpleegsters. Dus heb ik mij aangeboden om in de zorg te gaan."
Overleden aan hersenbloedingIn 1993 overleed Patricia aan een hersenbloeding. Bianca: "Daarna zijn we even uiteen geweest. We moesten het even loslaten, om het een plaats te geven. En we hadden ook al een broer verloren. En vader en moeder... Maar je wordt er wel hard door. Maar we denken er wel veel aan hoor. Ze komt vaak terug."
De roem verging. Het deert de zussen niet. "Wat is dat, wat is roem?!", roepen ze allebei. Dat ze je herkennen, dat je bewonderd wordt? Stella: "Er zijn wel mensen die je nog herkennen hoor. Dan vragen ze: heb jij niet in zo'n meisjesgroep gezeten? Die drie zusjes? De Hearts of Soul...?"
Douwe BobNu is het de beurt aan Douwe Bob. Stella weet niet hoe hij gaat eindigen. "Nu is het Songfestival zo groot opgezet. Je weet nu gewoon niet wat er gaat gebeuren.”
"Is het nu wel een goed liedje of niet? Nederland heeft zoveel goede liedjes gehad, maar die haalden nooit de finale. Die kregen nooit genoeg punten. Toen dacht ik: waar gaat dit over?”
"Ik hoop het voor hem, want het is best een mooi liedje. Eigenlijk moeten ze Nederland wel doorlaten."
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=vytgHD2pqyk]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.