Deskundigen waarschuwen voor toename overlast door eikenprocessierups

19 juli 2015 om 14:17
nl
Op bepaalde plekken in Nederland komen lokaal meer eikenprocessierupsen voor dan vorig jaar. Aanleiding zijn de hoge temperaturen. Mogelijk ontstaat dezelfde overlast als in 1996 in Brabant het geval was. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups zondag.
Geschreven door

Het kenniscentrum is verbonden aan Wageningen University en deed onderzoek naar de eikenprocessierupsen. Daaruit blijkt dat er dit jaar tot een derde meer beesten kunnen voorkomen dan vorig jaar.
Aanleiding zijn de hoge temperaturen. Daardoor vestigden veel rupsen zich onderaan de boom, waar het koeler is. Daarnaast zijn veel verlate nesten door de wind op de grond terecht gekomen.
Gezondheidsklachten door haartjesMensen kunnen last van de rups krijgen zodra ze in contact komen met de haren van het diertje. Die haartjes hebben weerhaakjes die makkelijk in de huid of de luchtwegen kunnen binnendringen. Dat kan tot irritaties en gezondheidsklachten leiden.
Ook dieren lopen extra risico dit jaar. Er zijn al diverse voorbeelden bekend van honden die gewond raakten door contact met de brandharen. In sommige gevallen moesten delen van de hond worden geamputeerd. Ook paarden, koeien en andere landbouwdieren lopen in het buitengebied extra risico.
Experts: verwijder rupsen niet zelfHet Kenniscentrum Eikenprocessierups voerde een rondgang langs bedrijven uit die zich bezighouden met de bestrijding van de rupsen. Daaruit blijkt dat de rupsen op veel plaatsen niet meer worden bestreden, naar verluidt door de bezuinigingen.
De deskundigen waarschuwen boomeigenaren de nesten niet zelf te verwijderen. Het onprofessioneel wegbranden van de rupsen kan tot verwaaiing van de brandharen leiden. Het gevolg hiervan zijn dat er meer besmettingen in de omgeving zijn.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=r3dfCMudBc4]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.