Vrede in Huijgevoort kostte 2,8 miljoen: 'Maar dit is echt het beste voor iedereen'

19 juli 2015 om 21:25
nl
Varkenshouder Bart van Kerkhof heeft geen heimwee naar het buurtschapje Huijgevoort in Middelbeers, waar hij opgroeide en zijn hele leven heeft gewoond. Hij is verhuisd naar Wintelre en legt de laatste hand aan zijn gloednieuwe stal. "Wij zitten hier goed," zegt hij. In Huijgevoort lag Kerkhof overhoop met zijn buren. Het liep zo hoog op dat gemeente en provincie 2,8 miljoen euro op tafel legden om de varkenshouder uit te kopen.
Geschreven door

Met dat geld zet hij nu een nieuw bedrijf op in Wintelre. "De buren hier hebben ons met open armen ontvangen," zegt Van Kerkhof. Een oude stal die dicht bij zijn buren stond heeft hij afgebroken. Meer naar achteren verscheen een nieuwe stal.
Zevenduizend vierkante meter groot, maar veel schoner. "Ik heb de buurt van het begin af aan betrokken bij mijn plannen," zegt Van Kerkhof. Dat heeft hij in Huijgevoort wel geleerd, dat je zonder steun van je buren als boer nergens bent.
Stemming daalde tot het nulpuntEnkele jaren geleden liep de spanning in Huijgevoort hoog op. Verschillende boeren hadden uitbreidingsplannen, waaronder Bart van Kerkhof. Ze kregen daar ook vergunningen voor, maar de buurt pikte het niet meer. De stemming daalde tot het nulpunt. Families die generaties lang elkaars verjaardagen bezochten staken hun hand niet meer op naar elkaar.
Die wonden zijn nog niet helemaal geheeld, maar de spanning is een stuk minder nu Van Kerkhof op het punt staat zijn varkens te verhuizen naar Wintelre. "Je kunt al merken dat de overlast minder wordt. We zijn er echt heel gelukkig mee, dit is het beste voor iedereen", zegt Henny Meesters die tegenover het bedrijf woont. Vanuit zijn tuin kan hij zien hoe Van Kerkhof al bezig is met het afbreken van de stallen.
Donkere tijd in HuijgevoortBart van Kerkhof denkt liever niet al teveel terug aan die donkere tijd in Huijgevoort. Hij is vooral trots op zijn nieuwe bedrijf in Wintelre. Deze week wordt er nog 24 uur per dag gewerkt om op tijd klaar te zijn. Vrijdag is er namelijk een open dag en dan moet alles er tip-top bij liggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.