Brand op Leenderheide slaat diepe wonden in de natuur: ‘Dit is heel slecht’

20 juli 2015 om 12:19 • Aangepast 21 november 2020 om 17:03
nl
De natuur zou er springlevend moeten zijn, maar de realiteit is anders op de Leenderheide tussen Heeze en Aalst. Op de zwartgeblakerde grond liggen dode insecten. Dieren die de brand van zaterdag wel hebben overleefd, zijn uit hun normale doen.
Profielfoto van
Geschreven door

“Dit is heel slecht voor de natuur”, aldus boswachter Mari de Bijl van beheerder Brabants Landschap. Het vermoeden bestaat dat de brand is aangestoken omdat op verschillende plekken vuurwerkresten zijn gevonden.
“Het brandt hier al vijf jaar op rij. Dat komt door onachtzaamheid of misschien wel brandstichting. Dat geeft een onrustig gevoel”, verzucht de boswachter.

Wachten op privacy instellingen...

'Houd oogje in het zeil'De Bijl hoopt dat trouwe bezoekers van het natuurgebied daarom een extra oogje in het zeil houden. “Als je van de natuur houdt en je ziet iets raars, meld het dan bij de boswachter of de politie.”
Brabants Landschap is verantwoordelijk voor het natuurgebied. De Bijl staat daarom maandagochtend met een schep in zijn hand in het getroffen gebied. Her en der komen nog rookpluimpjes uit de verbrande grond. “We moeten in de grond blijven spitten tot het smeulen stopt. Dan is het vuur pas echt gedoofd.”

Wachten op privacy instellingen...

Ritme dieren ontregeldVooral de kleine dieren zijn getroffen door de brand. Veel insecten hebben het niet overleefd. De beestjes die wel aan het vuur konden ontsnappen, zijn zoekende.
Hommels zoeken naar hun verbrande nest en mieren hebben geen eten meer. “Ook de hagedissen die hier zaten zijn verdwenen, of ze moeten diep zijn weggekropen.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.