Video

Wintelre verdeeld over toename herrie rond Eindhoven Airport

22 juli 2015 om 10:48
nl
Wintelre staat te boek als het dorp dat de meeste overlast heeft van de vluchten van Eindhoven Airport. Het dorp in de Kempen ligt precies onder de vliegroutes. Veel bewoners zijn dan ook allesbehalve positief over het nieuws dat de komende jaren fors meer vliegtuigen mogen opstijgen en landen op het vliegveld. Anderen hebben er minder moeite mee.
Geschreven door

Oud-minister Hans Alders bracht dinsdag het advies uit dat de Eindhovense luchthaven mag groeien van bijna 29.000 vliegbewegingen nu naar 43.000 in 2020. "Er zijn nu al duizenden mensen die rond het vliegveld wonen met slaapstoornissen. Dat zal er niet beter op worden als er nog eens 14.000 vluchten bij komen."
Dit ondanks protest van omliggende gemeenten en de Brabantse Milieufederatie. Gemeenten in de regio vinden dat de overlast zoveel mogelijk beperkt moet worden.
"Vanaf zeven uur 's morgens lawaai"Ook veel bewoners van het dorp Wintelre zijn het niet eens met de plannen. "'s Morgens als ik wakker word, dan hoor ik ze al opstijgen. Het lawaai begint al om zeven uur 's ochtends, ook in het weekend", zegt een bewoonster van het dorp. "En het gaat door tot middernacht."
Wintelre had vorig jaar nog nauwelijks last van vliegtuigen maar door het verleggen van de vliegroute is dat veranderd. Het aantal klachten over geluidsoverlast is dit jaar enorm toegenomen, blijkt uit een rapportage van deze maand.
Forse stijging klachtenIn het eerste kwartaal van dit jaar klaagden 429 mensen over het lawaai, ruim twee keer zoveel als een jaar eerder in dezelfde periode. Samen dienden de klagers in het eerste kwartaal ruim 6000 meldingen in. De meeste klachten komen uit Veldhoven. Daarna volgt Wintelre. Het aantal meldingen uit het dorp vertienvoudigde bijna, van 23 tot 226.  
Wethouder Marc van Schuppen van Best begrijpt de ophef goed. "Ik kan me heel goed voorstellen dat belangengroepen rond de luchthaven met spandoeken naar het provinciehuis in Den Bosch gaan." Ook de dorpsraad van Wintelre roerde zich vorige maand over de kwestie.
'Verkeer maakt meer lawaai'Niet iedereen in Wintelre maakt zich boos over het vliegverkeer boven het dorp. "Het is wel handig zo’n vliegveld om de hoek, lekker dichtbij", zegt een vrouw. Een man zegt er geen last van te hebben: "Het verkeer maakt meer lawaai."
“Ik woon heel mijn leven al in Wintelre en ben eraan gewend”, aldus een inwoonster.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.