Kostbare schuttersketen uit Breda of Bergen op Zoom te zien in Rijksmuseum

22 juli 2015 om 16:17
nl
Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een zeldzame Brabantse schuttersketen uit de zestiende eeuw verworven. Het is een zilveren keten die werd gedragen door degene die de jaarlijkse schutterswedstrijd had gewonnen.
Geschreven door

De keten is rond 1525-1546 gemaakt in Bergen op Zoom of Breda, liet het museum woensdag weten. Er is bij een veiling van Christie’s in Parijs 345.000 euro voor betaald.  
RothschildDe schuttersketen komt uit het bezit van de legendarische Rothschild-familie, die haar vermogen vooral met bankieren vergaarde. Een particuliere schenker heeft de aankoop mogelijk gemaakt.
De keten is rijk versierd met afbeeldingen van onder meer eikenbladeren en vogels. De eikenbladeren staan voor 'standvastigheid in het geloof' en de vogels voor 'trouw aan kerk en staat'. De schuttersketen behoorde ooit aan het Sint-Jorisgilde, gevestigd in het Brabantse Zevenbergen en is vanaf woensdag te bewonderen in het Rijksmuseum.
Conservator Dirk Jan Biemond van het Rijksmuseum is enthousiast over de aankoop. "Het is het allermooiste gildestuk dat ik ken. We weten dat het in Bergen op Zoom of Breda is gemaakt. Dat kunnen we zien aan tekens die er in staan en die in beide steden werden gebruikt. Wat we zeker weten is dat de ketting met heel veel vakmanschap en zorg is gemaakt. Bovendien is het fijn dat we iets uit Brabant hebben. We zijn een rijksmuseum, maar we hebben niet zo veel uit Brabant",  aldus Biemond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.