Video

Is achtbaan Spinning Coaster XXL goed voor astmapatiënten? 'Serieus' onderzoek

22 juli 2015 om 19:50
nl
De Tilburgse hoogleraar Sociale Psychologie Ilja van Beest gaat vrijdag onderzoeken of een ritje met de Spinning Coaster XXL op de Tilburgse kermis van invloed is op de gesteldheid van astmapatiënten.
Geschreven door

Een paar astmapatiënten zullen een rit maken in deze achtbaan. Voordat ze de lucht in gaan wordt hun longinhoud gemeten. Na afloop gebeurt dat opnieuw.
Van Beest deed al eerder soortgelijk onderzoek. Toen toonde hij aan dat astmasymptomen verminderen of zelfs tijdelijk verdwijnen na een ritje in een achtbaan.
IG-Nobelprijs De Tilburgse hoogleraar won met dat onderzoek in 2010 de zogenoemde IG-Nobelprijs. Deze alternatieve Nobelprijs is bestemd voor wetenschappers om wier onderzoek men eerst moet lachen maar waardoor men later aan het denken wordt gezet.
Dit onderzoek is een opwarmertje voor de Night University, een eendaags wetenschappelijk festival op de campus van Tilburg University, dat zal plaatsvinden op 1 oktober 2015 en in het teken staat van 'de kermis in ons brein'.
Wat bezielt een dief? Hoe stimuleer je het brein van en comapatiënt? Hoe houdt een topsporter zijn concentratie vast? Hoe word je misleid door je eigen brein? Night University gaat op zoek naar het ervarende, het buitengewone, het doorgedraaide en het creatieve brein in ruim 60 onderdelen.
[youtube:body:https://youtu.be/fF3Ap1dkZwM]
De Spinning Coaster XXL waarin het astmaonderzoek plaatsvindt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.