Slimmer maatwerk nodig bij buurtbussen en regiotaxi's, vindt het CDA

23 juli 2015 om 01:35
nl
De Statenfractie van het CDA denkt dat de problemen met onder meer de buurtbussen kunnen worden opgelost door meer maatwerk te leveren. De partij wil van de provincie weten of Brabant gemeenten en vervoerders gaat stimuleren dat te doen en heeft daarover vragen gesteld, zo werd woensdag bekend.
Geschreven door

Met het 'vraagafhankelijk openbaar vervoer', zoals regiotaxi's en buurtbussen, gaat het al tijden niet goed. De taxi's en de bussen rijden soms voor niets, omdat er niet op elk moment evenveel vraag naar is.
Slimmer maatwerkOm een faillissement zoals bij Cibatax te voorkomen, snijden de vervoerders daarom in het aantal ritten. Dit heeft echter ook gevolgen voor de vaak hulpbehoevende reizigers, die het vervoer wél vaak gebruiken.
Lees ook: Busreizigers woedend om nieuwe dienstregeling Arriva in Lith
Volgens het CDA hoeven vervoerders niet te snijden in het aantal ritten. De partij beweert dat de bedrijven vooral 'slimmer maatwerk' moeten leveren. Het CDA baseert zich onder andere op een proef die is geweest in Cuijk. Daaruit bleek dat door een betere aanpak het vervoer wel mogelijk bleef.
Proef in CuijkIn Cuijk stemden scholen en poliklinieken van het ziekenhuis de rijtijden van de regiotaxi op elkaar af. Dit betekende dat de taxi's eerst de leerlingen naar school bracht. Daarna haalden de chauffeurs de ziekenhuisbezoekers op.
"Dit leidt tot een betere spreiding van reizigersstromen, een vergroting van de bereikbaarheid van het ziekenhuis én een reductie van de kosten. Simpelweg omdat alle betrokken partijen om de tafel zijn gaan zitten om met elkaar tot gedragen maatwerkoplossingen te komen", aldus het CDA.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.