Opnieuw 24-uursstaking bij vrachtwagenbouwer DAF in Eindhoven

23 juli 2015 om 12:39
nl
Bij vrachtwagenbouwer DAF in Eindhoven wordt vrijdag opnieuw 24 uur gestaakt. Werkgevers en vakbonden liggen al maanden overhoop over een nieuwe cao. Sinds mei zijn er estafettestakingen bij metaalbedrijven door het hele land. Volgens FNV Metaal hebben vrijdagochtend tussen de 400 en 500 DAF-medewerkers zich als staker ingeschreven.
Geschreven door

De cao-onderhandelingen in zowel de kleinmetaal als de grootmetaal zijn dit voorjaar afgebroken. Werkgevers hebben vervolgens half mei de ultimatums van de bonden afgewezen.
DAF Trucks valt onder de cao grootmetaal en is nu met deze vierde staking opnieuw het mikpunt omdat het bedrijf weigert om in een protocol aan te geven dat het de cao-eisen van de bonden steunt.
Bedrijfsprotocol"Jammer dat DAF het bedrijfsprotocol niet wenst te ondertekenen", vertelt FNV-kaderlid Tom Barkmeyer. "Hiermee kunnen zij aangeven dat ze het met onze cao-eisen eens zijn en zijn stakingen bij DAF niet meer nodig."
"DAF noemt zichzelf graag een kwaliteitsbedrijf dat kwaliteitstrucks aflevert. Daar zouden ook kwaliteitsarbeidsvoorwaarden niet bij misstaan", vervolgt Barkmeyer. "Evenals het nemen van hittewerende maatregelen, als de temperatuur stijgt. Dan hoef je ook niet steeds ambulances uit te laten rukken om uitgeputte medewerkers te vervoeren, zoals al diverse malen op warme dagen is gebeurd."
'Doorgeslagen flutcontracten'"Wel goed nieuws is dat de productie omhoog gaat en mooi dat er nu weer extra personeel wordt aangenomen. Belachelijk echter dat dit merendeels uitzendkrachten zijn. Wij willen dat er in de sector wordt geïnvesteerd in vakmensen en echte banen. Weg met die doorgeslagen flex- en tijdelijke flutcontracten!"
"Verder vragen wij echt geen gouden bergen, maar doodnormale dingen als een fatsoenlijke loonsverhoging, werkzekerheid en zeggenschap over werktijden. Wij staken door tot we een goede cao hebben", aldus Barkmeyer.
OnevenredigDAF wijst er op dat het aan werkgeversorganisatie FME is om te onderhandelen en collectieve afspraken te maken voor een nieuwe cao voor de metaalsector. Het bedrijf stelt vast dat het met de vierde staking in aantocht 'onevenredig hard' wordt getroffen en dringt er bij vakbonden en FME opnieuw op aan het overleg snel te hervatten.
De truckfabrikant stelt een duidelijk hittebeleid te hebben op de werkvloer, waarbij werknemers er onder meer op wordt gewezen dat het op uitzonderlijk warme dagen 'onverstandig is om in de volle zon te pauzeren'. Het klopt, zegt DAF ten slotte, dat het extra personeel vooral uitzendkrachten zijn. "We moeten nu eenmaal kunnen mee-ademen met de conjunctuur van de markt", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.