'Economie gaat op slot door nieuwe stikstofregels provincie', boer Deurne lokt proefproces uit

23 juli 2015 om 13:33 • Aangepast 21 november 2020 om 17:00
nl
De onrust in Brabant over de nieuwe stikstofregels van de provincie duurt voort. Een veehouder uit Deurne gaat met steun van boerenorganisatie ZLTO een proefproces uitlokken. Ook andere bedrijven vrezen dat ze helemaal niet meer kunnen uitbreiden. Werkgeversvereniging BZW gaat proberen aan te tonen dat de economie op slot gaat door de maatregelen van de provincie.
Profielfoto van
Geschreven door

In de nacht van 1 juli kondigde de provincie extra strenge regels af voor bedrijven die stikstof uitstoten en die in de omgeving zitten van een aantal natuurgebieden, vooral in Zuidoost- en Midden-Brabant.
Die regels komen bovenop landelijke maatregelen tegen stikstofuitstoot. BZW-voorzitter Peter Struik zegt dat de aanpak ook bedoeld is om bedrijven nog mogelijkheden te geven om te groeien. Door de extra strenge Brabantse regels zou dit niet meer mogelijk zijn.
RamkoersIn een gesprek vorige week eisten BZW en ZLTO dat de Brabantse regels van tafel zouden gaan. Omdat het provinciebestuur dat niet wil, liggen beide belangenorganisaties nu op ramkoers.
De BZW wil de provincie harde bewijzen leveren dat de regionale economie op slot gaat door de strenge regels. Een steekproef onder minimaal vijf bedrijven moet dit uitwijzen.
'Verbaasd en boos'De ZLTO heeft eerder in een brief aan de provincie geschreven 'verbaasd en boos' te zijn over de nieuwe regels. De boerenorganisatie ondersteunt nu een varkenshouder die vlak bij de Deurnese Peel een bedrijf heeft.
Deze varkenshouder zal een vergunning aanvragen die naar verwachting geweigerd wordt. Met die weigering willen de varkenshouder en de ZLTO dan naar de rechter stappen.
'Snelle duidelijkheid belangrijk'Provinciebestuurder Johan van den Hout twittert in reactie hierop: "Heel goed: snelle duidelijkheid is belangrijk voor iedereen."

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.