'Ik ga ervanuit dat ik in de bergen om het leven kom', zei Martijn Seuren en hij kreeg gelijk

23 juli 2015 om 17:38
nl
De 32-jarige alpinist Martijn Seuren uit Breda, die woensdag verongelukte, was een klimmer in hart en nieren. De Alpen zaten in zijn bloed. Hij bedwong in zijn leven meerdere bergen van verschillende hoogtes. De bekendste berg van de Alpen, de Mont Blanc, werd hem echter fataal.
Geschreven door

Seuren leefde voor de klim. Zo staan alle 48 'vierduizenders' in Zwitserland op zijn imposante lijst van bedwongen bergen. Met als kers op de taart een solobeklimming van de Lauterhaarhorn (4042 meter). Een levensproject noemde hij dat op zijn website.
Op expeditie bij Italiaanse grensSinds 2005 was de Bredanaar dertig weken per jaar te vinden in de bergen. Een man met een berg aan ervaring dus. En toch ging het mis. Hij was woensdag met twee andere klimmers op expeditie vlak bij de Italiaanse grens.
Ze waren in alle vroegte opgestaan om de top van de Grandes Jorasses (4208 meter) te beklimmen toen hij viel. Driehonderd meter lager werd zijn lichaam gevonden.
KlokhuisSeuren was ook geen onbekende voor de media. In 2014 maakte het kinderprogramma Klokhuis een special over gletsjers. Hij liet zich toen in een spleet vallen om te laten zien hoe je jezelf uit zo'n benarde positie kunt redden. Het is extra wrang dat hij waarschijnlijk in eenzelfde soort situatie overleed.
Zijn ervaring was zo groot dat hij in 2009 werd toegelaten tot de Zwitserse Berggidsenopleiding. Daar zou hij opgeleid worden tot expert op het gebied van lawinekunde, bergredding en winteralpinisme. Helaas moest hij door knieletsel die droom laten varen.
DromenMaar aan dromen had de klimmer geen gebrek. Zo wilde hij alle 82 'vierduizenders' van de Alpen bedwingen. "Dit was zijn laatste klim," vertelt  directeur Koninklijke Klim- en Bergsport Vereniging Robin Baks. "We hadden alle berichtgeving al klaar liggen om dit heugelijke feit te vieren. Dat maakt het extra cru."
Daarnaast droomde hij ervan om van een berg van achtduizend meter af te skiën en wilde hij zijn kennis bij andere bergen buiten de Alpen inzetten. Het mocht niet zo zijn.    
'Mijn passie gevolgd'In een recent interview met het bergsportmagazine van NKBV, sprak hij profetische woorden. “Eigenlijk ga ik ervanuit dat ik in de bergen om het leven kom. Ik hoop het natuurlijk niet. Ik wil heel oud worden en als het even kan, wil ik tot op hoge leeftijd blijven klimmen. Maar als het toch gebeurt, dan heb ik in elk geval mijn passie gevolgd.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.