Rattenurine zorgt voor koorts en braken, natuurzwemmers zijn gewaarschuwd

23 juli 2015 om 18:28
nl
De gemeente Werkendam waarschuwt natuurzwemmers voor de ziekte leptospirose. De afgelopen maand zijn er twee meldingen van de ziekte gedaan bij GGD West-Brabant. Leptospirose wordt veroorzaakt door de bacterie leptospiren, die onder meer wordt verspreid door ratten.
Geschreven door

De locaties waar de ziekte waarschijnlijk is opgelopen zijn het Noorderafwateringskanaal van Hank richting Dussen, de Bergsche Maas bij Dussen en/of Put bij de Baan/Binnen in Dussen.
WaarschuwingsbordenDe gemeente Werkendam plaatst op die plekken borden om iedereen die daar wil gaan zwemmen te waarschuwen voor de risico’s. Daarnaast wordt er op deze locaties onderzoek verricht naar de aanwezigheid van ratten.
Verder informeert de gemeente inwoners via de website, sociale media en de gemeentepagina over de risico's van zwemmen in ongecontroleerd natuurwater.
'Uitzonderlijk''Leptospirose wordt landelijk 30 tot 60 keer per jaar gemeld. Twee meldingen in één gemeente in korte tijd is daarom uitzonderlijk', zo schrijft de gemeente in een persbericht.
De bacterie kan via rattenurine in het water belanden en via wondjes of via de ogen, neus of mond in het lichaam komen. De klachten van leptospirose beginnen met plotselinge hoge koorts, koude rillingen, buikpijn en braken. Daarna kan iemand last krijgen van geel zien van de huid en het oogwit, nieren die slecht gaan werken, bloedingen in de huid en rode vlekken op de benen. Het is belangrijk altijd een huisarts te raadplegen bij deze verschijnselen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.