Nederlandse veteranen showen geschilderde oorlogsherinneringen in Oirschot

OIRSCHOT - Praten over hun ervaringen in oorlogsgebieden.Veel militairen vinden het moeilijk. Een kleine groep van ongeveer 150 Nederlandse veteranen probeert hun ervaringen te verwerken door er kunst over te maken. In museum Het Kruijsenhuis in Oirschot is een expositie met zulk werk te zien. 'De Kunst van het Verwerken', georganiseerd door de Stichting Veteranen Kunst.
Oirschot viert dit weekeinde de 75e verjaardag van het Garderegiment Prinses Irene. In het centrum van het dorp onder de kerktoren bouwen de militairen een grote manifestatie, inclusief een tokkellbaan. Kleine jongens mogen enthousiast zware wapens vasthouden. De tentoonstelling in Het Kruijsenhuis gaat over de andere kant van het militaire vak.

STRESS SYNDROOM
Maar een kleine minderheid van de veteranen krijgt last van Post Traumatisch Stress Syndroom. Maar wie terugkomt van een missie heeft vaak toch wat te verwerken. Sommigen doen dat al pratend met de collega's, sommigen doen dat door de waardering die ze krijgen bij defilé's en weer een andere groep stort zich op de kunst. Zo'n 150 veteranen maken regelmatig kunstwerken voor exposities van de Stichting Veteranen kunst.

Inga Severs: "De kunst is vaak aanleiding tot een gesprek. Als je een veteraan vraag 'Hoe was het in Afghanistan?' krijg je misschien wel niets te horen. Als je vraagt 'Wat staat er op dat schilderij?', komt in één keer het hele verhaal eruit."

VERWOESTE STEDEN
Stef Fridael uit Eindhoven zat veertig jaar in het leger. Het is een tijd waar hij met veel voldoening aan terugdenkt. Nu is hij kunstenaar. Maar zijn herinneringen komen wel terug in zijn werk. In Oirschot laat hij drie mooie schilderijen zien van anonieme, lege en verwoeste steden, telkens met een autowrak op de voorgrond. "Dit gaat er over dat mensen hun omgeving vernielen in de overtuiging dat het dan juist mooier wordt,"aldus Stef. "Volgens mij werkt dat niet zo."

Niet alle kunst in Oirschot gaat over militairen of over oorlog. Er ziijn ook vrolijke en kleurrijke werken. Veteranen die gaan tekenen en schilderen (of beeldhouwen) kunnen frekenen op steun van de Stichting Veteranen Kunst. Volgens Inga Severs is het deel van de waardering die de veteranen verdienen voor wat zij in moeilijke omstandigheden als militairen hebben gedaan.

Henri
De aanleiding voor de oprichting van de stichting was overigens wel een militair die tijdens een missie Post Traumatisch Stress Syndroom had opgelopen. Inga Severs: "Hij kon er niet over praten. Toen hebben ze hem met papier en potloden in een kamer gezet. Dat bleek te werken. Bij hem en later ook bij veel van zijjn collega's. Zijn vrouw heeft toen deze stichting opgericht."
Van die militair, Henri Zonneveld, hangen drie schilderijen op de expositie.