Commando's 'tuigen' NAC-selectie af: 'Ze zijn helemaal naar de kloten' - Omroep Brabant
Video

Commando's 'tuigen' NAC-selectie af: 'Ze zijn helemaal naar de kloten'

24 juli 2015 om 17:01
nl
De selectie van voetbalclub NAC Breda heeft een paar helse dagen achter de rug. Om het groepsproces te versterken, had trainer Robert Maaskant een speciaal programma voor zijn spelers bedacht. Op dinsdagavond mocht de selectie gaan stappen in Antwerpen, maar op woensdag en donderdag werden ze onderworpen aan een heuse training van en door commando's. "We hebben twee nachten niet geslapen, het was echt zwaar."
Geschreven door

Het moest allemaal geheim blijven van NAC-coach Robert Maaskant, de activiteiten en de locatie. Onder geen beding wilde hij dat de spelers zich konden voorbereiden op zijn snode plannetje.
NachtwerkHet uitstapje begon relaxed en gezellig voor de spelers van NAC. "We hebben dinsdagochtend hard getraind", zegt Maaskant. "En daarna zijn we naar Antwerpen gegaan. We zijn eerst uit gaan eten en daarna mochten de jongens gaan stappen. Ikzelf ben niet lang gebleven, maar dat werd natuurlijk nachtwerk."
De verrassing kwam de volgende dag, de spelers werden in een geblindeerde bus geladen. De reis ging naar een kazerne op een 'geheime' locatie. "Die gasten hadden een nacht doorgehaald en dachten dat ze die middag vrij waren", vertelt Robert Maaskant. "Niet dus, ze zijn helemaal naar de kloten gegaan. We zijn namelijk zestien uur aan een stuk doorgegaan."
Eten koken en wachtlopenDe spelers van NAC werden op verzoek van coach Maaskant namelijk onder handen genomen door een aantal commando's. "Ze moesten naar het bos marcheren en daar een tentenkamp bouwen. Terwijl een groepje heel primitief, met potjes en pannetjes, op een kampvuur het eten klaarmaakte, moest een ander groepje wachtlopen."  
Om één uur 's nachts mochten de voetballers gaan slapen. Maar maar niet voor lang. "Een uur later werden ze alweer gewekt. Ze moesten heel de nacht kuilen graven, hout sprokkelen en dat soort dingen. Om vijf uur in de ochtend moesten ze het kamp afbreken en werd er weer naar Breda gemarcheerd. Daar hebben we ze met z'n allen in een buitenzwembad gegooid. Eigenlijk hadden we daarna nog een programma voor ze, maar dat hebben we maar geschrapt. Ze zaten er helemaal doorheen", lacht Maaskant.  
'Elkaar niet laten stikken'"Het was echt heel zwaar", zegt verdediger Kenny van der Weg. We hebben gewoon ook twee nachten niet geslapen, dus dan weet je wel hoe je je voelt. Het was leuk om een keer te weten wat die militairen doen, maar wat mij betreft hoeft het niet nog een keer. Het was in ieder geval leerzaam en goed voor het groepsproces. Je moet elkaar helpen en niet laten stikken."  
En dat is precies één van de boodschappen die trainer Maaskant zijn spelers wilde geven. "Dat je lichaam meer kan dan je denkt en ze moesten echt 'NOAD' ('Nooit Opgeven Altijd Doorzetten') leren, een deel van de clubnaam van NAC. Om een band met de club te krijgen, moesten de nieuwelingen ook het clublied zingen."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.