Ouderen nóg eenzamer in de zomer: 'Ik zit de hele dag in mijn stoel'

26 juli 2015 om 16:09
nl
De zomer is voor veel mensen een tijd van feest, festivals en vakantie. Maar veel ouderen zijn nu juist heel eenzaam. Het buurthuis is dicht, de biljartclub ook en iedereen om hen heen trekt eropuit. Maar zelf zitten ze de hele dag alleen thuis. Jo Weiler (82) uit Tilburg: "Ik zit de hele dag in mijn stoel."
Geschreven door

Met een krakende rug en knakkende knieën zakt Jo Weiler in zijn leunstoel. Tegelijkertijd zet hij de televisie aan. Zonder echt naar het scherm te kijken, drinkt hij zijn thee en staart hij voor zich uit. Sinds zijn vrouw twee jaar geleden overleed, ziet voor Weiler elke dag er zo uit.
'Het hoeft allemaal niet meer'Zuchtend vertelt Weiler: "Ik heb het geluk dat ik een fantastische zoon en een al even fantastische schoondochter heb. Zij komen regelmatig langs. Maar zodra zij weg zijn, zit ik hier weer alleen in mijn stoel. Soms denk ik wel eens: van mij hoeft het allemaal niet meer."
Weiler is geen uitzondering. Eva Geelen van KBO Brabant: "Uit onderzoek blijkt dat ouderen die toch al eenzaam zijn, in de zomer vaak nóg eenzamer zijn. Buurthuizen en verenigingen gaan dicht en activiteiten liggen stil. Tegelijkertijd gaan familie, vrienden en buren op vakantie. En zelf zitten die ouderen alleen thuis. Ik vind dat verschrikkelijk."
Op de koffieOuderen zouden zelf natuurlijk kunnen proberen er wat meer op uit te gaan en mensen te ontmoeten. "Maar als je eenmaal zo eenzaam bent, dan wordt de stap om zelf mensen op te zoeken ook steeds groter. Wij zouden willen dat we met z'n allen wat meer om ons heen zouden kijken. Iets vaker met oma bellen of iets vaker op de koffie gaan bij de buurvrouw zou al een heel verschil maken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.