Weer staking bij DAF in Eindhoven: ditmaal vanwege de hitte

24 juli 2015 om 21:08
Bijna 400 werknemers van DAF in Eindhoven legden vrijdag de hele dag het werk neer. Dit keer omdat het vaak te heet in de fabriekshal zou worden. Er wordt de laatste tijd vaker gestaakt door het personeel om meer loon en betere voorzieningen af te dwingen. De staking begon om 00.00 uur en was om middernacht afgelopen.
Geschreven door

Vrachtwagenfabrikant DAF in Eindhoven draaide vrijdag ongeveer twee derde van de normale productie vanwege de staking. Dat zegt een woordvoerder van DAF. Volgens de woordvoerder rollen er vrijdag tussen de 50 en 55 trucks van de band, normaal zouden dat er tussen de 80 en 90 zijn.
'Temperaturen tot vijftig graden'Een woordvoerder van de FNV laat aan de NOS weten dat er nu wordt gestaakt omdat te weinig maatregelen zouden worden genomen bij hitte. De temperaturen in de fabriekshal zouden soms oplopen tot wel vijftig graden. "De werknemers krijgen dan één kopje thee extra om af te koelen. Absurd", aldus de FNV. Vorige week zouden meer dan tien werknemers zijn flauwgevallen door de hitte.
Volgens DAF kloppen de beweringen van de vakbond niet. "DAF heeft een duidelijk beleid om de gevolgen van hitte op de werkvloer te reduceren. Er wordt gratis water, soep en thee verstrekt en waar nodig extra pauzes ingelast. Waarden van 50 graden herkennen we niet." Volgens DAF is er vorige vorige week één werknemer meegenomen met een ambulance, maar het is niet duidelijk of dat met de hitte te maken heeft.
Cao-conflictAan de staking doen volgens opgave van DAF 375 medewerkers mee. DAF telt 5500 werknemers. De staking heeft mede te maken met het cao-conflict in de metaalsector tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties. Het is de vierde keer dat DAF wordt getroffen door een staking.
De afgelopen maanden waren er ook stakingen bij andere bedrijven. De bonden zijn van plan na de zomer weer op grote schaal actie te gaan voeren. Na vrijdag ligt de productie bij DAF twee weken stil wegens de zogenoemde bedrijfsvakantie.      

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...