Udens asiel kan enorm aanbod kittens niet aan: 'Elke ruimte, elk hoekje is zo'n beetje bezet hier'

24 juli 2015 om 19:02
nl
Dierenasiel HoKaZo in Uden wordt deze zomerperiode overspoeld met kittens en moederpoezen. Zo'n 120 dieren zijn er al geplaatst in pleeggezinnen, maar in het asiel zitten er nog 130. "Het is iedere zomer een gevecht."
Geschreven door

"Het is een structureel probleem dat zich ieder jaar rond deze tijd voordoet", vertelt Tamira Hankman van HoKaZo. "Rond deze tijd raken poezen krols, worden gedekt en raken zwanger. Dit gebeurt vaak omdat mensen hun dier niet laten steriliseren of castreren, helaas."
'Kattenpopulatie groeit snel'Van veel aangeboden kittens is duidelijk dat ze aan mensen gewend zijn en dus uit een 'huiselijke situatie' komen. "Dan rijst de vraag of ze gedumpt zijn of niet, maar dat kunnen wij vrijwel nooit bewijzen", legt Hankman uit.
Aan de andere kant zien ze ook veel kittens die 'buiten' geboren zijn, van relatief verwilderde moederpoezen. "Die zie je vooral rond boerderijen en campings, dat soort plekken. Die zijn nooit gesteriliseerd, dus ze krijgen ieder jaar wel twee nestjes. Dan groeit de kattenpopulatie enorm snel."
Dringend pleeggezinnen gezochtHoKaZo is 'heel dringend' op zoek naar pleeggezinnen voor de kittens en poezen. "Omdat we hier niet de capaciteit hebben om al die katjes op te vangen. Het is ook in hun eigen belang, omdat ze in een huiselijke situatie minder risico lopen op infecties."
"Op een gegeven moment zitten onze 'vaste' pleeggezinnen vol. Dat punt hebben we nu zo'n beetje bereikt. Dan moeten we de katjes wel in het asiel opnemen, maar elke ruimte, elk hoekje en gaatje is zo'n beetje bezet hier. We blijven daarom vragen om nieuwe pleeggezinnen, zodat we toch nog wat ruimte houden. Maar het is iedere zomer een gevecht."
'Extreme knuffelkont'De katten voor wie een baasje wordt gezocht, zet HoKaZo op dierenasiels.com of op de eigen Facebookpagina. Een van hen is Bruno. "Die heeft suikerziekte, hebben wij geconstateerd. Hij was ontzettend ziek en we dachten dat hij het niet zou redden. Hij is nu helemaal opgeknapt, opgebloeid en volledig op gewicht. Een extreme knuffelkont. Maar dus wel met suikerziekte..."
"Nou houdt dat op zich niet zoveel in, want dat betekent twee keer per dag insuline spuiten. Maar helaas houdt dit toch veel mensen tegen. Maar we hebben er veel meer hoor, die ik heel snel een thuis gun."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.