Zwanen gevangen in vijver met botulisme in Tilburg, al één jonge zwaan dood

24 juli 2015 om 17:54
nl
Een hele zwanenfamilie dreigt te sterven door botulisme in een vijver aan de Boxmeersingel in Tilburg. De zwanen kunnen de vijver niet verlaten, omdat er een hek om het water staat.
Geschreven door

Ze zitten dus gevangen. Er is al een jonge zwaan dood en een tweede dier is erg verzwakt. Buurtbewoonster Marieke de Groot is erg bezorgd om het welzijn van de dieren en probeerde vrijdag hulp in te schakelen.
Gat in hekMet succes: de gemeente heeft inmiddels laten weten dat er een gat in het hek zal worden gemaakt. "Zodat de zwanen de vijver zelf kunnen verlaten. Je mag zwanen schijnbaar niet zomaar verplaatsen",  zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Waterschap Brabantse Delta had het verzoek bij de gemeente neergelegd. Er gaat wat voorbereiding aan vooraf, maar volgens de gemeentewoordvoerder zal het hek binnen afzienbare tijd worden geopend, zodat de overgebleven zwanen de vijver levend kunnen verlaten.
Warm waterBotulisme is een vergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen sterven. De bacterie die botulisme veroorzaakt, vermenigvuldigt zich snel bij warm stilstaand water en als er dode vogels of vissen in het water liggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.