Controle afvalscheiding in Tilburg effectief: 15 procent minder restafval

24 juli 2015 om 22:12
nl
De controle van duocontainers door de gemeente TIlburg werpt zijn vruchten af. Al een half jaar lang worden deze afvalbakken gecontroleerd. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat er vijftien procent minder restafval is aangeboden. Dat betekent dat de Tilburgers het afval beter sorteren.
Geschreven door

De hoeveelheid andere afvalstromen stijgt. Plastic verpakkingen met acht procent, papier met negen procent en GFT met zes procent. Ook glas en textiel wordt beter gesorteerd.

Kaarten bij slechte afvalscheiding
Er zijn meer dan 250.000 controles uitgevoerd. Als het afval niet goed gescheiden wordt, krijgt de eigenaar een waarschuwing in de vorm van een gele kaart. Daarna een oranje of rode kaart.
Als er dan nog niet goed gesorteerd wordt, dan volgt een boete. Tot nu toe zijn er 16.000 gele, 1.950 oranje en 60 rode waarschuwingskaarten uitgereikt en slechts 20 boetes verstrekt.
Ook werden de zogenaamde witte kaarten verstrekt om de bewoner te laten weten dan de duocontainer gecontroleerd is en deze keer geen overtredingen geconstateerd zijn.
'Klikopolitie'Niet iedereen in Tilburg was blij met de proef. Het controlesysteem met de zogenoemde 'klikopolitie' leverde in het begin van het project flink wat kritiek op. Onder andere de Tilburgse VVD was boos op de gemeente.
App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.