Video

Jeugdzorg bij de gemeente nog geen succes: 'Er moet snel een oplossing komen'

27 juli 2015 om 20:14
nl
De crisisopvang voor kinderen met psychische problemen zit overvol. Volgens jeugdzorginstelling Kompaan en De Bocht in Goirle is de situatie nijpend. Met veel moeite lukt het de jeugdzorginstelling nog alle crisisgevallen te plaatsen, maar het is nog maar de vraag voor hoe lang.
Geschreven door

Sinds 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Speciale wijkteams moeten kinderen doorverwijzen. Hier gaat het nog te vaak mis. Door te weinig kennis of ervaring worden problemen te laat onderkend of te licht ingeschat waardoor jongeren uiteindelijk in de crisisopvang belanden.    
Tussen hoop en vreesVolgens Lian Smits, bestuurder van Kompaan en De Bocht, zijn er nog geen kinderen slachtoffer geworden van de situatie, maar de vrees dat het een keer verkeerd afloopt, lijkt groter dan ooit. "Dat risico is er altijd. Maar dat is er nu zeker", aldus Smits.
Volgens de jeugdzorginstelling in Midden-Brabant was de druk op crisisopvang nooit eerder zo hoog. De bezuinigingen maar ook de zomervakantie zijn de belangrijkste oorzaken. "Je ziet dat in de vakantie de structuur van de school wegvalt. Dat lijdt vaak tot meer stress", legt bestuurder Smits uit.
Haast gebodenInmiddels werkt Kompaan en De Bocht samen met de gemeenten in Midden-Brabant aan een oplossing om de teams bij de gemeenten te verbeteren.
"Want wij moeten naar een situatie waar we dichter bij het ontstaan van de problemen bij kinderen, goede hulp kunnen bieden. De druk op de organisatie kunnen we niet continu hebben. Er moet dus snel een oplossing komen", aldus Lian Smits.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.