Bewoners en gemeente proberen zwanen uit vijver met botulisme te redden in Tilburg

28 juli 2015 om 14:30
nl
Buurtbewoners en medewerkers van de gemeente proberen dinsdagmiddag een zwanenfamilie die gevangen zit in een vijver met botulisme te redden. De zwanen konden de vijver aan de Borgharensingel in Tilburg niet verlaten omdat er een gesloten hek omheen stond. Dinsdagmiddag is het open geschroefd en proberen mensen de zwanen met brood uit de vijver te lokken, maar dat blijk lastiger dan gedacht.
Geschreven door

De bedoeling is dat de zwanen naar de Boxmeersingel aan de overkant worden geleid. Het water dat daar ligt, is vrij van botulisme. Probleem is dat de vogels, ondanks dat ze verzwakt lijken, de hele tijd proberen weg te vliegen. Het is dus even afwachten of de reddingspoging dinsdag slaagt.
Mogelijke oplossingDe gemeente heeft nu het plan om een deur in het hek te maken die overdag open kan worden gezet. De zwanen zouden dan via een loopbrugje uit de vijver kunnen klimmen en via de deur de plek kunnen verlaten. 's Nachts gaat het hek wel op slot, om te voorkomen dat mensen het water in het donker niet zien en erin vallen. Het is nog even de vraag wanneer er een deur in het hek komt. De gemeente zal de buurtbewoners daarover op de hoogte brengen via een brief.
De gemeente ondernam in samenwerking met Waterschap Brabantse Delta actie nadat buurtbewoonster Marieke de Groot aan de bel trok. De Groot was erg bezorgd, omdat er al een zwaan was overleden en een ander zwanenjong ernstig verzwakt is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.