Russische spion op TU Eindhoven per direct ontslagen

28 juli 2015 om 17:28
nl
Onderzoeker Ivan A., die verbonden was aan de TU in Eindhoven, blijkt een spion voor de Russische geheime dienst. Dat meldt het Duitse blad Der Spiegel. De man is per direct ontslagen.
Geschreven door

De 28-jarige Ivan A. kwam via het Duitse Max Planck Instituut in 2013 en 2014 bij de TU Eindhoven terecht. Hij deed onderzoek naar kwantumfysica. Een oud-collega herinnert de Rus volgens Der Spiegel als een 'hoogst getalenteerde onderzoeker'.
Schimmig kopje koffieInlichtingendiensten kwamen de onderzoeker toevallig op het spoor in een onderzoek naar een Russische diplomaat. De twee troffen elkaar tijdens cafébezoeken in Aken. Ivan A. kreeg daar honderden euro's in zijn hand gedrukt.
In juli 2014 heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) de universiteit geïnformeerd dat Ivan A. contact had met de Russische inlichtingendienst. Zijn verblijfsvergunning werd vervolgens ingetrokken.
Non-actief'Het College van Bestuur heeft naar aanleiding van deze berichten de medewerker onmiddellijk op non-actief gesteld', schrijft de universiteit. 'In verband met de wet op de privacy kan de universiteit geen verdere informatie verstrekken.'
De gevallen onderzoeker is teruggegaan naar Rusland en ontkent de verdenkingen aan zijn adres.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.