Nieuwe regels: Eindhoven Airport weigerde vliegtuig Transavia omdat er geen noodsituatie was

28 juli 2015 om 17:26
nl
Het toestel van Transavia mocht afgelopen zaterdag niet op Eindhoven Airport landen, omdat het vliegveld op dit moment geen zogeheten uitwijkluchthaven is. Dat laat Eindhoven Airport aan Omroep Brabant weten. Ook de piloot van Transavia wist dat zij hier niet mocht landen.
Geschreven door

"Voorheen mochten vliegtuigen om wat voor reden dan ook uitwijken op Eindhoven Airport, maar dat mag nu dus niet meer", legt luchtvaartdeskundige Benno Baksteen uit. Daarom werd het toestel zaterdag geweigerd op Eindhoven Airport.
Eindhoven Airport bevestigt dat het inderdaad geen uitwijkluchthaven meer is. 'Dit is zo in verband met geluidsgrenzen', schrijft de woordvoerder in een reactie. 'Indien zich een noodsituatie voordoet, zal het te allen tijde, ook afgelopen zaterdag, mogelijk zijn om op Eindhoven Airport te landen.'
'Piloot vroeg het vanwege slechte weer'De piloot van Transavia wist dat Eindhoven geen uitwijkluchthaven meer was. "Zij was hiervan op de hoogte", zegt een woordvoerder van Transavia. Toch vroeg zij zaterdag tijdens de storm alsnog of ze mocht uitwijken van Rotterdam naar Eindhoven.
'Terechte vraag'"Dat is niet heel raar dat ze het vroeg. Het was een terechte vraag vanwege het slechte weer", besluit de woordvoerder. Het toestel had flink last van het slechte weer en kon daardoor niet landen op Rotterdam The Hague Airport.
De piloot heeft een tijd boven Rotterdam gecirkeld, maar uiteindelijk werden verschillende pogingen om te landen allemaal afgebroken. In een geluidsfragment (hieronder vanaf 5.09) tussen de piloot en de luchtverkeersleider zegt de piloot nog: 'Ze liggen hier allemaal te spugen'.
Ook op een filmpje van een van de passagiers is te zien hoe heftig later de landing op Schiphol is.[youtube:body:https://youtu.be/vKjCv6JCksk]
De luchtverkeersleider in Rotterdam was niet op de hoogte van deze nieuwe afspraak. "Maar dit hoeft ook niet", zegt een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland. "Zijn taak is namelijk het veilig uit elkaar houden van het vliegverkeer in zijn gebied. Hij zorgt dat er geen botsingen zijn."
'Piloot kent regels andere luchthavens'Luchtverkeersleiders hoeven dus niet te weten wat de afspraken op andere luchthavens zijn. "Dit is echt aan de piloot om te weten", zegt de woordvoerder van de Luchtverkeersleiding.
"Er was geen noodsituatie""En blijkbaar was er geen noodsituatie. Want de piloot zei inderdaad ook niet dat ze een noodsituatie had. Ook heeft ze geen may day gezegd", legt Baksteen uit. Volgens hem zijn dan ook de 'juiste procedures gevolgd'.
NOTAM van 7 april 2015Dat Eindhoven Airport geen uitwijkluchthaven is, is via een zogeheten NOTAM op 7 april 2015 bekendgemaakt. Dit staat voor Notice to Airmen. Deze berichten zijn er voor piloten en mensen die in de lucht werken.
Het voorval is overigens wel gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad gaat de zaak onderzoeken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.