Mariahout heeft risico gelopen: EOD laat granaat ontploffen boven ondergrondse olieleidingen

28 juli 2015 om 18:54
nl
In Mariahout is vorige week woensdag een brisantgranaat tot ontploffing gebracht op een plek waar olieleidingen in de grond zitten. Volgens burgemeester Frans Ronnes van de gemeente Laarbeek, waar Mariahout onder valt, zijn hierbij onnodige risico’s genomen.
Geschreven door

Ronnes wil niet speculeren over de vraag wat de gevolgen hadden kunnen zijn, maar hij is wel blij dat er niets is gebeurd. 'Ik ben erg geschrokken', meldt hij in een persbericht.
Onschadelijk gemaaktDe granaat was gevonden op een kerkhof aan de Dokter Timmerslaan in Beek en Donk en is door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, de EOD, onschadelijk gemaakt. Volgens de richtlijnen van de EOD moet dit binnen de gemeentegrenzen gebeuren, ten minste honderd meter van bebouwing. Er werd een plek gevonden in Mariahout, vlakbij een zandweg in de bossen.
Aanzienlijke diepteRonnes laat weten dat er geen rekening is gehouden met het feit dat er op de plek waar de granaat tot ontploffing werd gebracht, olieleidingen in de grond zaten. Weliswaar op aanzienlijke diepte, maar toch.
Procedures niet gevolgdDe gemeente is maandag door de Rotterdam-Rijn Pijpleiding op de gevaren gewezen. Afgesproken procedures bleken niet te zijn gevolgd, waardoor men niet op de hoogte was van leidingen die onder de grond liggen.
Ronnes is met politie en EOD in gesprek om 'er samen van te leren', zo laat hij ook weten. Het Rotterdamse bedrijf wil niet reageren.      

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.