Moederbedrijf van DAF Trucks boekt goede resultaten

28 juli 2015 om 19:19
nl
Paccar, het moederbedrijf van truckbouwer DAF in Eindhoven, heeft een uitstekend tweede kwartaal achter de rug. De Amerikaanse vrachtwagenfabrikant boekte een recordwinst en zag de verkoop van vrachtwagens aan beide zijden van de Atlantische Oceaan goed aantrekken.
Geschreven door

De winst kwam uit op ruim 447 miljoen dollar (meer dan 400 miljoen euro), een stijging van 40 procent vergeleken met een jaar eerder. Paccar was daarbij goed voor een omzet van 5,1 miljard dollar. Dat is 11 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.
Het bedrijf maakte verder bekend dat DAF Trucks momenteel meewerkt met de Europese Commissie over een onderzoek naar verboden prijsafspraken in de truckbranche. Ook DAF zou daar bij betrokken zijn geweest.
BoetesBrussel heeft al aangegeven in de kartelzaak flinke boetes uit te willen delen. Paccar kan naar eigen zeggen nog geen inschatting doen van de eventuele boete die het moet gaan betalen. De onderneming is nog bezig met het formuleren van een officieel antwoord aan de commissie.
De Europese Commissie maakte vorig jaar november bekend dat zij vermoedt dat Europese vrachtwagenfabrikanten zich schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming. Behalve DAF zou het kartel hebben bestaan uit Daimler, Iveco, Scania, Volvo, Renault Trucks en MAN. De bedrijven hebben samen nagenoeg de hele Europese markt in handen.
Zuinige vrachtwagensNaar verluidt maakte het kartel onder meer afspraken over op welk moment en tegen welke prijs nieuwe technologieën voor zuinigere vrachtwagens werden geïntroduceerd. Als uit het onderzoek van de Commissie blijkt dat de bedrijven inderdaad onderling prijsafspraken hebben gemaakt, kunnen zij daarvoor een fikse boete krijgen. Die kan maximaal oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.