Video

Theaterfestival Boulevard schrapt dansvoorstelling op begraafplaats Orthen na ophef in Alkmaar

29 juli 2015 om 20:16 • Aangepast 25 april 2020 om 06:52
nl
De dansvoorstelling die Theaterfestival Boulevard had geprogrammeerd op begraafplaats Orthen in Den Bosch gaat niet door. De voorstelling had tot nu toe in Den Bosch niet voor ophef gezorgd maar in Alkmaar kwam begin van de zomer veel protest. De organisatie van Boulevard besloot daarom de voorstelling in ieder geval dit jaar af te gelasten.
Geschreven door

De voorstelling 'Q61 cemetery' is gemaakt door het Vlaamse gezelschap WArd/waRD van choreografe Ann van den Broek. Toen dat begin deze zomer op een begraafplaats in Alkmaar aan de slag wilde, leidde dat tot heftige protesten.
Dansers bedreigdUiteindelijk kwam de rechter er aan te pas die vond dat de voorstelling door mocht gaan. Maar omdat de dansers bij de eerste uitvoering werden bedreigd, adviseerde de politie om het bij die ene voorstelling te laten.
Mag dansen op een begraafplaats?Directeur Viktorien van Hulst besloot daarop de geplande voorstellingen in Den Bosch ook te schrappen. "Het gesprek ging opeens over de vraag of je op een begraafplaats mag dansen. Dat is helemaal niet de discussie die de makers bij deze voorstelling voor ogen hadden."
Van Hulst blijft met de dansers van WArd/waRD in gesprek om te kijken of de voorstelling volgend jaar wel naar Den Bosch kan komen.
AllerzielenVoorstellingen op begraafplaatsen zijn de laatste jaren overigens niet uitzonderlijk. Op Allerzielen vinden bijzondere bijeenkomsten op begraafplaatsen plaats met bijvoorbeeld kleine concerten. Ook grote begrafenisondernemers als Dela hebben regelmatig bijzondere programma's bij crematoria en begraafplaatsen.
Theaterfestival Boulevard begint op donderdag 6 augustus. In de tien dagen daarna worden op een groot aantal plaatsen in de stad voorstellingen gegeven met meer dan 25 premières.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.