Video

Verkleed én geschminkt als Daniel Teklehaimanot: wielrenner uit Eritrea zet Chaam op stelten

30 juli 2015 om 01:18
nl
Hij was de verrassing van de afgelopen Tour de France en rijdt daardoor in aardig wat criteriums mee. Daniel Teklehaimanot deed dat ook in de Acht van Chaam, en niet onopgemerkt. "Het is gewoon een grote klasbak."
Geschreven door

Robert Gesink, Bauke Mollema, Stef Clement: ze zijn allemaal aanwezig bij de Acht van Chaam. Maar toch, als 'die jongen met die moeilijke naam' langsrijdt dan stoot het publiek elkaar pas echt aan. Zo van: hé, kijk dan, dat is toch, ja toch, die jongen uit Afrika, je weet wel, van die bolletjestrui. Of zoals een toeschouwer het verwoordt: "Het is gewoon een grote 'klasbak'."
Enkele duizenden euro'sDaniel Teklehaimanot viel vooral op aan het begin van de Tour de France. Hij pakte als eerste Afrikaan ooit de bolletjestrui in de Tour. Het zorgde ervoor dat de organisatie van de Acht van Chaam meteen de telefoon pakte. "Wij zagen dat en vonden het heel bijzonder: een renner uit Eritrea die zo goed presteert", zegt Lisette de Jong van het bestuur.
Tijdens een rustdag sloeg De Jong meteen toe. "Toen hebben we de telefoon gepakt en zijn managers gebeld." Volgens De Jong kostte de Afrikaanse renner 'enkele duizenden euro's'.
MissieStef Clement ziet het allemaal glimlachend aan. De Brabantse renner heeft grote bewondering voor de kwaliteiten van Teklehaimanot, die ook in de Dauphiné uitstekend reed. En, zegt Clement, zijn uiterlijk heeft-ie mee. "Ik denk dat als het een blanke Franse renner was geweest die een paar dagen in de bergentrui had gereden, dat die dan niet zoveel criteriums zou hebben mogen doen."
Dat is geen veroordeling van de keuze voor Teklehaimanot. "Ik snap de organisatie in Chaam wel: zij helpen Daniel met zijn missie om fietsen populairder te maken in Afrika. En dat is voor iedereen goed."
VerkleedEn dus is het Teklehaimanot-mania tijdens de Acht van Chaam. Met als hoogtepunt Bart Kokx, die verkleed en geschminkt als de Afrikaanse renner meedoet aan de zogeheten 'funklasse' eerder op de dag. "Ik ben met iedereen op de foto geweest", zegt Kokx. "Ook met Teklehaimanot zelf. Hij wist volgens mij niet wat-ie er van moest denken. Maar voor mij is Teklehaimanot een held. En een fantastische renner."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.