Danny D. stond onder toezicht reclassering toen hij werd opgepakt vanwege verdwijning Lisa Tuk

30 juli 2015 om 14:36
nl
Danny D., die mogelijk betrokken is bij de vermissing van de 13-jarige Lisa Tuk uit Spijkenisse, stond onder toezicht van de reclassering. Dat bevestigt een woordvoerder tegenover Omroep Brabant. D. werd eerder veroordeeld voor het lokken van een meisje uit West-Brabant naar een zwembad in Bergen op Zoom.
Geschreven door

Lisa Tuk verdween vorige week van een bungalowpark in Nieuw-Milligen, bij Apeldoorn. Ze liep vermoedelijk op eigen initiatief weg. Danny D. zou haar via Facebook hebben benaderd en zich voor hebben gedaan als een leeftijdsgenoot.
Momenteel zit de nu 41-jarige man 'in beperking'. Dit houdt in dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. Een advocaat mag dat wel, maar ook hij moet zich houden aan bepaalde regels. Donderdagmiddag werd duidelijk dat D. tenminste twee weken in voorarrest blijft.
Bossche advocaatDe advocaat van de man is Remko Oerlemans van Kurvers Frencken Advocaten in Den Bosch. Hij bevestigt aan Omroep Brabant dat hij D. verdedigt, maar wil vanwege het prille stadium van de zaak nog niets zeggen. Oerlemans geeft wel aan dat hij D. eerder al verdedigde.
De man uit Koudekerk aan den Rijn werd in 2011 namelijk veroordeeld voor het lokken van een toen 12-jarig meisje uit Brabant. Hij nam haar mee zonder toestemming van haar ouders, maar zou toen geen seksuele intenties hebben gehad. D. begreep namelijk niet wat hij deed.
Zwembad in Bergen op ZoomD. zocht contact met het meisje via chatsites. Hij haalde haar op in Dinteloord en nam met haar de bus naar Bergen op Zoom. Daar gingen ze naar zwembad De Schelp. D. betaalde het buskaartje en de entree voor het meisje.
Lees ook: 'Verdachte in zaak Lisa Tuk lokte in 2011 meisje (12) naar zwembad in Bergen op Zoom'
Volgens een psycholoog was D. in 2011 emotioneel en sociaal niet genoeg ontwikkeld. Hij functioneerde op een lager niveau dan leeftijdsgenoten en zocht dan ook contact met jongere mensen. De rechter beschouwde hem in 2011 als verminderd toerekeningsvatbaar.
Rechter: kans op herhaling grootDe rechter achtte de kans groot dat D. opnieuw de fout in zou gaan. De man kreeg een gevangenisstraf van 408 dagen, waarvan 204 voorwaardelijk, en moest zich laten behandelen bij forensisch psychiatrische polikliniek De Waag in Den Haag. Daarnaast stond hij, tot de recente aanhouding, onder toezicht van Reclassering Nederland.
Reclassering Nederland wil niet zeggen wat het toezicht precies inhield. Het gaat in ieder geval om een meldplicht. Het kan ook zijn dat D. eerst een enkelband droeg, maar meestal wordt het gebruik daarvan in de jaren gaandeweg afgebouwd.
De ouders van het toen 12-jarige Brabantse meisje kregen in 2011 een schadevergoeding van 158,07 euro, omdat D. hun dochter uit het wettelijk gezag onttrok.
Nog een keer in de foutEerder donderdag meldden verschillende media dat Danny D. in 2011 nog een keer in de fout ging. Hij werd toen veroordeeld voor het bezitten en maken van kinderporno. Die maakte hij door een meisje van ongeveer 13 jaar oud opdracht te geven zich voor de webcam uit te kleden en aan zichzelf te zitten.
Lees ook: Buschauffeur uit Bergen op Zoom na aanhouding verdachte in zaak Lisa Tuk: 'Die gek is weer bezig'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.