'Leukere groep dan vorig jaar', FC Den Bosch tankt vertrouwen tegen Lierse SK voor competitie

1 augustus 2015 om 00:03 • Aangepast 21 november 2020 om 16:51
Negen nieuwelingen. Daarmee begon FC Den Bosch-coach René van Eck vrijdagavond aan de laatste oefenwedstrijd voor het nieuwe voetbalseizoen, tegen Lierse SK. De selectie, die vorig seizoen teleurstelde, heeft een serieuze metamorfose ondergaan.

Keeper Kees Heemskerk en verdediger Tim Hofstede waren de enige bekende gezichten in het elftal, waar Anthony Lurling ontbrak vanwege een blessure. Daan Disveld (NEC), Dalian Maatsen (MVV), Jordy van der Winden (FC Utrecht), Paul Beekmans (FC Eindhoven), Niek Vossebelt (FC Emmen), Orlando Smeekes (Maritzburg/WKE), Denis Pozder (Wegberg-Beeck), Arda Havar (Real Lunet) en Malcolm Esajas (RKC Waalwijk) completeerden het elftal.
Smeekens dreigendVan het nieuwe FC Den Bosch lieten Smeekes, Maatsen en de vleugelverdedigers Disveld en Van der Winden zich het meest gelden. Disveld en Van der Winden speelden fel en toonden drang naar voren, Maatsen is technisch en rustig aan de bal en Smeekes was de meest dreigende aanvaller. Een vrije trap van de linkerspits belandde in de achtste minuut voor de voeten van Maatsen, maar die stond op het verkeerde been en kon daardoor de 1-0 niet binnen tikken. En twee minuten later bereikte hij na een mooie actie Pozder, die op doelman Igor Berzovsky stuitte.
Na een kwartier groeide Lierse in de wedstrijd. Heemskerk kon een kopbal van Naser Fady nog keren, maar hij had daarna geen antwoord op een fraaie uithaal van Ahmed Abdel Aal: 0-1.
Meer structuurDen Bosch dreigde daarna nog twee keer via Paul Beekmans. Hij scoorde ook, maar die treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Ook Malcolm Esajas was gevaarlijk voor FC Den Bosch, maar de ploeg van Van Eck kwam goed weg bij een afstandsschot van Aal dat vlak voor rust net naast ging.

Na rust keerden met Joey Belterman en Maarten Boddaert twee vertrouwde namen terug in het team van FC Den Bosch. Dat bracht wat meer structuur in het spel en leidde in de 68e minuut tot de 1-1 van Pozder. Een minuut eerder was Van der Winden daar ook al dichtbij, maar hij poeierde de bal op de lat.
'Behoorlijk gefrustreerd'FC Den Bosch bleef na de 1-1 zoeken naar meer en kreeg het. Vijf minuten voor tijd scoorde Belterman de 2-1 en in de 89e minuut maakte Arda Havar er 3-1 van. "Het is heel belangrijk om zo'n laatste oefenduel goed af te sluiten. Dan ga je met een goed gevoel richting richting de eerste competitiewedstrijd tegen Fortuna", weet verdediger Dalian Maatsen.
Hij doelt met name op de tweede helft van zijn ploeg. "In de eerste helft waren we zoekende met druk zetten. We werden van het kastje naar de muur gestuurd. Ik zat aardig leeg in de rust en was behoorlijk gefrustreerd. Maar in de tweede helft pakten we het goed op, dekten we goed door op de back van Lierse en dat betaalde zich uit met doelpunten."

'Leukere groep dat vorig jaar'Maatsen maakte deze zomer de overstap van MVV. Ondanks het zeer teleurstellende vorige seizoen ziet hij perspectief bij FC Den Bosch. "Ik denk dat we mee kunnen doen om de play-offs. Ik hoor van de jongens dat dit een leukere groep is dan die van vorig jaar. Zoiets is belangrijk, als je resultaat wil boeken."
"We moeten niet meer naar vorig jaar kijken", vindt Joey Belterman. "Toen hebben we het niet goed gedaan en was er te weinig concurrentie binnen de selectie. Ik denk dat dat dit jaar wel anders is."