Eindhoven, Breda en Den Bosch willen uniforme evenementenregels - Omroep Brabant

Eindhoven, Breda en Den Bosch willen uniforme evenementenregels

1 augustus 2015 om 21:52
nl
Zes grote gemeenten, waaronder Eindhoven, Breda en Den Bosch, hebben de handen ineen geslagen om evenementen veiliger te maken. Ze willen een landelijk handboek voor veiligheid op evenementen opstellen. Het handboek zal organisatoren en overheden meer duidelijkheid geven over de aanpak van veiligheid op evenementen.
Geschreven door

De veiligheid op evenementen is de laatste tijd veelvuldig onderwerp van gesprek. Onderzoeksrapporten en evaluaties van ongelukken maken duidelijk dat er verbeteringen nodig zijn. Er is nu weinig houvast in wetgeving of algemene richtlijnen.
Zes gemeenten nemen nu samen het voortouw om deze situatie te veranderen. Naast Eindhoven, Breda en Den Bosch zijn dat Arnhem, Apeldoorn en Zwolle.
Meer houvast voor gemeentenHet handboek zal bestaan uit een verzameling van praktijkrichtlijnen die zijn gebaseerd op bewezen inzichten. Gemeenten kunnen het handboek gaan gebruiken als kader voor de beoordeling van voorgestelde veiligheidsplannen. Het handboek zal ook adviseurs van onder meer politie en brandweer meer houvast geven.
De van oorsprong Britse Event Safety Guide zal als basis dienen voor het Nederlandse handboek. In Groot-Brittannië werken organisatoren en gemeenten al meer dan vijftien jaar met een dergelijk gemeenschappelijk kader, dat ook is omarmd door de Britse Home Office. De Britse Guide is vorig jaar nog geactualiseerd en biedt vele inhoudelijke praktijkrichtlijnen die ook in ons land evengoed gebruikt kunnen worden.
Stichting opgerichtOm de ontwikkeling van het Nederlandse handboek mogelijk te maken, is de Stichting Evenementenhandboek opgericht. Het bestuur van deze stichting kent een vertegenwoordiging van gemeenten en organisatoren van evenementen. De stichting zal zich gaan inzetten om het Evenementenhandboek Veiligheid te ontwikkelen.
Vanaf deze zomer gaat de stichting zich actief inzetten om meer gemeenten en experts uit de evenementenwereld bij de ontwikkeling te betrekken, zodat het werk in het najaar van start kan gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.