Video

Brand ADDAPT Chemicals onder controle, politie liet sirenes bewust niet loeien

2 augustus 2015 om 09:05
nl
ADDAPT Chemicals in Helmond is zaterdagnacht door een brand volledig in de as gelegd. Het chemisch bedrijf maakte onder meer milieuvriendelijke antischuimmiddelen voor lijm, inkt en verf. Ondanks de brand waren sirenes niet noodzakelijk om de bevolking te alarmeren, meent de politie.
Geschreven door

De brand brak zaterdagavond rond kwart voor elf uit en greep snel om zich heen. Binnen korte tijd stond ook een naastgelegen gebouw in lichterlaaie. De vlammenzee verzwolg beide kantoorgebouwen en een auto.[Tweet:body:https://twitter.com/marjanka_radio/status/627743603872415746]Hele nacht bezigDe brandweer had grote moeite het vuur onder controle te krijgen. Dat kwam deels doordat er bij ADDAPT Chemicals tanks met 200.000 liter oliehoudende stoffen stonden.
Zo'n 120 brandweerlieden werkten de hele nacht om het gevaar te bestrijden. Pas aan het eind van de nacht, tegen kwart over vijf, klonk het sein brand meester.
[Tweet:body:https://twitter.com/gemeenteHelmond/status/627681321846996992]Geen verband met eerdere brandDe oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Toevallig was er begin juni ook een brand bij Xycarb Ceramics, een paar honderd meter van ADDAPT Chemicals af. De politie sluit een verband voorlopig uit en gaat niet uit van brandstichting.
Voor directeur Willem van Gerresheim van ADDAPT Chemicals kwam de brand als donderslag bij heldere hemel. "We hebben er alles aan gedaan om zoiets te voorkomen en dan gebeurt het toch", zei hij emotioneel.
Geen asbest vrijgekomenUit metingen blijkt dat er geen asbest vrij is gekomen bij de brand. De gemeente Helmond adviseert inwoners om ramen en deuren gesloten te houden, indien nodig. Dat advies geldt voornamelijk voor mensen die nog steeds rook of een andere geur door de brand ruiken.
Waarom geen alarm?Ondanks het advies om ramen en deuren te sluiten, lieten de hulpdiensten geen alarmsirenes afgaan. Politiewoordvoerder Rick Ebli zegt dat hiertoe geen reden was.
"Een alarm moet serieus worden genomen", zo vertelt Ebli. Volgens hem constateerde een deskundige dat er geen gevaarlijke stoffen waren en was dat de reden waarom er niet werd gealarmeerd.
Veel rook en hoge vlammenDe brand bij ADDAPT Chemicals trok veel aandacht. De rook was in de wijde omtrek te zien en de vlammen sloegen metershoog uit het dak. Ook waren er knallen te horen. Het leek erop dat dat ontplofte tanks waren, maar later bleek dat het verbrande dak de oorzaak was.
Inmiddels zijn werklieden bezig om het gebouw te slopen. De brandweer houdt het geheel intussen uit voorzorg nat. Door het bluswater, dat zich mengde met de vetten, is een dikke drab ontstaan. Het zal nog even duren voordat alle rommel is opgeruimd.[Tweet:body:https://twitter.com/marjanka_radio/status/627744423682682880][YouTube:body:https://youtu.be/hHK8_GSq9-8]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.