Jonge boomvalken gered in Lith na val uit nest tijdens zomerstorm

3 augustus 2015 om 12:26
nl
Twee jonge boomvalken zijn zondagochtend door Vogelwerkgroep Oss en Vogelwacht Uden gered. Door de zomerstorm van vorige week waren de vogels in de problemen geraakt. Het nest was instabiel geworden door de harde wind, waardoor drie jonge valkjes uit het nest waren gevallen.
Geschreven door

De ontdekking werd gedaan door Marjo van Kreij van Vogelwerkgroep Oss toen zij een rondje maakte door de polder tussen Lith en Maren-Kessel. Zij vond één jonge boomvalk langs de weg die pas zes weken oud was. De vogels verlaten het nest echter pas na tien weken.
Van Kreij en Otto Kwak, ook van de Vogelwerkgroep, vonden nog een tweede boomvalk. De derde vogel was doodgereden.
KunstnestOm de jonge boomvalkjes te herenigen met hun ouders, werd de hulp ingeroepen van roofvogelspecialist Ad Bekkers en zijn vrouw. Zij maakten thuis een kunstnest van een oude aardappelmand met daaromheen groene takken voor de camouflage.
Het kunstnest werd vervolgens in een boom geplaatst. De komende dagen wordt in de gaten gehouden of de boomvalken het nieuwe nest accepteren.
Snelle roofvogelDe boomvalk is een kleine, snelle roofvogel die vooral jaagt op grote insecten. De vogels jagen ook zwaluwen, vinken en spreeuwen. In september vertrekken de boomvalken naar Afrika om daar te overwinteren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.