Video

Leerling oud-bisschop Jan Bluyssen: 'Ik ben tientallen keren door hem verkracht'

4 augustus 2015 om 12:27
nl
In 'Radio EenVandaag' heeft een man uit het midden van Nederland, Jos (niet zijn echte naam), maandagmiddag verteld dat hij vanaf 1956 tientallen keren is verkracht door Jan Bluyssen, de latere bisschop van Den Bosch.
Geschreven door

Jarenlang heeft Jos, die uit Utrecht zou komen, geprobeerd het verhaal te onderdrukken. Aan de klachtencommissie van Misbruik RKK, die onderzoek deed naar misbruik door de katholieke kerk, deed hij echter zijn verhaal waardoor alles weer naar boven kwam. In 'Radio Een Vandaag' heeft Jos maandagmiddag uitgebreid over het misbruik verteld.  
'Ik wilde priester worden'In 1956 zat Jos op het seminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Hij had een roeping en wilde priester worden. Maar Jos was niet zo’n goede leerling. Hij bleef zitten in de eerste klas.
Toen hij die klas overdeed kreeg hij begeleiding van Jan Bluyssen. Eerst bestond dit uit uitgebreid huiswerk bespreken, maar erna praatten ze ook over veel andere dingen. Er was altijd lekker drinken en snoep.
'Tientallen keren verkracht'Van het een kwam het ander en had hij bloed in zijn onderbroek omdat hij was verkracht. In de twee jaar erna is hij tientallen keren verkracht door Bluyssen.
Hij mocht er ook niet met anderen over praten, want niemand hoefde te weten hoe 'goed' hun band was.
Brief van Jan BluyssenEen aantal jaar geleden heeft Jos een brief aan Bluyssen gestuurd. Op 9 juni 2013 heeft hij antwoord van Bluyssen gekregen.
“Ik heb je brief gelezen en het spijt mij heel erg als er vroeger vervelende dingen zijn gebeurd door mijn toedoen. Ik wilde het echt goedmaken met jou. Zelf heb ik bij onze schepper al om vergeving gevraagd. Op dit moment kan ik door ziekte even geen afspraak met je maken. Ik laat jou weten als dat wel gaat lukken. Sterkte met het verwerken en we spreken elkaar gauw.”
Geen erkenning van de kerkJos heeft geen erkenning gekregen van de kerk, omdat de brief van Bluyssen niet op papier van het bisdom was geschreven, geen stempel van het bisdom had en niet ondertekend was.
In 2011 had Jan Bluyssen zijn vijftigjarig jubileum als bisschop. Hij besloot toen geen feest te vieren omdat een week eerder het rapport van de commissie-Deetman uitkwam over misbruik in de katholieke kerk. Bluyssen zelf had volledige medewerking verleend aan het onderzoek.
'Ik had het wel moeten weten'"Dat dit een probleem was met zo'n grote omvang heb ik nooit in de gaten gehad", zei de bisschop destijds. Hij vond wel dat hij het had moeten weten. De berichten waren voor hem aanleiding om toen geen feest te vieren.        
Bluyssen zelf overleed in augustus 2013. Zijn broer, Lammy Bluyssen, kan zich niet voorstellen dat de oud-bisschop zich schuldig gemaakt zou hebben aan seksueel misbruik. "Daar was hij echt geen type voor."            

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.