Festival de Boulevard begint met tegenvaller: asbest bij de Tramkade

6 augustus 2015 om 10:00
nl
Voor de Bosschenaren is het al een paar dagen zichtbaar. Op de Parade in het centrum van de stad is de laatste dagen druk gebouwd aan het decor voor Theaterfestival de Boulevard, het grootste theaterevenement uit Zuid-Nederland. Donderdag begint het festival waarvoor waarschijnlijk weer tienduizenden kaartjes gaan worden verkocht.
Geschreven door

Grote tegenvaller voor het festival is de vondst van asbest in de oude mengvoederfabriek van De Heus. Alle activiteiten in het gebied bij de Tramkade moeten nu worden verplaatst. Dat zijn er nogal wat want de Tramkade moest, net als vorig jaar, een van de twee brandpunten van de Boulevard worden. Is de Parade het bekende plein voor de trouwe Boulevardbezoekers, bij De Heus moest ruimte komen voor een nieuw en jonger publiek.
'Ontzettend teleurgesteld'Boulevard-directeur Viktorien van Hulst is 'ontzettend teleurgesteld' door de ingrijpende beslissing die ze woensdag aan het eind van de middag moest nemen. Ze wil geen enkel risico nemen en heeft daarom de Tramkade ontruimd. Een hard gelag; de plotselinge verplaatsing van veel voorstellingen en andere activiteiten gaat geld kosten maar ook inhoudelijk en artistiek waren de plannen voor de Tramkade voor haar belangrijk.
De komende tien dagen zijn in Den Bosch tientallen voorstellingen te zien op een groot aantal plaatsen in en om de stad. Het Bossche gezelschap Artemis maakt met de voorstelling 'Reuzen' zelfs een uitstapje naar de zandverstuivingen bij de Nulandse Heide.
Lisah BaertVan Hulst besloot dit jaar om met de hulp van het Brabant-C fonds de Boulevard een financiële injectie te geven. De komende jaren moet de begroting groeien van twee naar drie miljoen euro. Ze kan zo voorstellingen van grote buitenlandse gezelschappen naar Den Bosch halen - dit jaar bijvoorbeeld van het Duitse gezelschap Rimini Protokoll.
Aan de andere kant werkt de Boulevard de laatste jaren stevig aan de Brabantse wortels. Veel Brabantse gezelschappen maken nieuwe voorstellingen voor het festival en samen met andere organisaties probeert de Boulevard jonge Brabantse theatermakers te helpen. Dat levert dit jaar onder andere het mooie pareltje 'Slapen' op van de Tilburgse theatermaakster Lisah Baert.
CurveWie Den Bosch binnenrijdt kan in ieder geval niet om de artistieke installatie heen van Boukje Schweigman op het Heetmanplein. Daar ligt sinds enkele dagen een enorm opblaasbaar gebouw waar mensen in hun eentje door heen kunnen lopen omringd door speciale muziek en geluiden.
De paar mensen die het gisteren mocht proberen leken na hun wandeling van ongeveer een kwartier onder de indruk. Wat er precies binnen gebeurt, vertelden ze niet; dat moet een verrassing blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.