Herptenaar vindt na 16 jaar zoeken eindelijk eigenaar armband uit Tweede Wereldoorlog

HERPT - Jarenlang was Willem-Wouter Dijkstra uit Herpt in de ban van een zilveren polsketting. De armband is ooit verloren door een soldaat in de Tweede Wereldoorlog. Na een zoektocht van 16 jaar is de eigenaar eindelijk gevonden.
Het verhaal begint in 2000. Vader Will Dijkstra is samen met de dan 10-jarige Willem-Wouter op zoek naar bijzondere dingen op de dijk bij Herpt. Als Willem-Wouter een steen optilt, ziet hij ineens iets liggen. "Onder die steen zag ik een stukje van de armband. En daar begon het verhaal voor ons."

Brief aan Obama
De naam op de armband is Reginald Hendrickson. Hij is de soldaat die ergens in 1945 het sieraad is verloren op de dijk. Maar hem vinden was niet eenvoudig. Jarenlang zijn vader en zoon op zoek geweest via veteranenorganisaties, ambassades en digitale archieven in Nederland, Canada en Noorwegen. Telkens zonder resultaat.

Zelfs president Barack Obama werd aangeschreven. Uiteindelijk werd er een berichtje geplaatst in een Amerikaans veteranenblad en toen reageerde de zoon van Reginald. "We kregen op 4 mei een mail van Jim Hendrickson", vertelt Willem-Wouter. "We vroegen of hij meer documenten kon sturen om te kijken of we het over dezelfde persoon hebben. Toen stuurde hij de ontslagbrief van Reginald. Ja, en toen bleek het te kloppen."

'Kippenvel'
Reginald Hendrickson diende van 1941 tot 1945 bij de Prinses Irene Brigade. Uit het document blijkt ook waarom de zoektocht zo lang kon duren. Reginald werd namelijk geboren als Reinier Arnold Dirk Hendriksen. Hij komt oorspronkelijk uit Zoeterwoude. Tussen de twee grote oorlogen emigreerde hij naar Canada en heeft toen zijn naam verengelst.

En zo is een zoektocht na 16 jaar voorbij. "Toen we het hoorden stond het kippenvel op onze armen", zegt Willem-Wouter. "Een paar dagen later beseften we pas echt dat de zoektocht klaar is. Nu hebben we hem, na al die tijd."

'Alleen geleend'
Willem-Wouter wil de armband naar Canada brengen, terug naar de familie van Reginald. Reginald zelf overleed in 1968 en is begraven in Toronto. "Het lijkt me een heel mooi gebaar als het armbandje terug komt bij degene van wie die ook echt is. Van ons is ie namelijk niet. Wij hebben hem alleen geleend."