Uitgebrand chemiebedrijf ADDAPT in Helmond voldeed aan regels voor opslaan gevaarlijke stoffen

6 augustus 2015 om 13:04
nl
Het Helmondse ADDAPT Chemicals, dat door een flinke brand afgelopen weekend in de as werd gelegd, voldeed aan de regels voor het opslaan van gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit het recentste inspectierapport dat Omroep Brabant heeft ingezien.
Geschreven door

Het rapport dateert van november vorig jaar en omschrijft de recentste inspectie bij ADDAPT. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant bekeek onder meer of het Helmondse bedrijf alle gevaarlijke stoffen op een verantwoorde manier opsloeg. De dienst constateerde geen overtredingen.
Het inspectierapport bevestigt feitelijk wat directeur Willem van Gerresheim vlak na de brand vertelde. Hij zei dat ADDAPT er alles aan had gedaan om een dergelijke catastrofe als afgelopen weekend te voorkomen.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=psQgCF4P27E]Lees ook: Directeur ADDAPT Chemicals in tranen na grote brand
Vermengd met bluswaterADDAPT Chemicals maakte onder meer milieuvriendelijke antischuimmiddelen voor lijm, inkt en verf. Het bedrijf kon 400.000 liter aan gevaarlijke stoffen in bulk opslaan, zo blijkt verder uit het rapport [PDF, 637kB]. Tijdens de brand waren voornamelijk sojaolie en biodiesel opgeslagen.
Overigens zorgden de gevaarlijke stoffen wel voor problemen in de omgeving. Ze raakten vermengd met het bluswater en kwamen in de omgeving terecht. Zo is een deel van de weg bij het bedrijf beschadigd geraakt. Ook waarschuwt waterschap Aa en Maas om weg te blijven bij oppervlaktewater.
Lees ook: Teddybeer van brandweer en een emotionele eerste werkdag na verwoestende brand Helmond.
Brandstichting uitgeslotenDe oorzaak van de brand bij ADDAPT Chemicals is niet bekend. Het is niet duidelijk of die ooit bekend zal worden, omdat de meeste sporen door de brand zijn verwoest. De politie sluit brandstichting uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.