Meebetalen buren aan verhuizen veehouder in strijd met beslissing Provinciale Staten

6 augustus 2015 om 15:43
nl
Omwonenden hoeven niet mee te betalen aan het oplossen van overlast door veehouderijen in hun buurt. Dat hebben Provinciale Staten vorig jaar oktober unaniem besloten. Toch blijkt nu dat buurtbewoners door een team van de provincie 'gepolst' worden of ze bereid zijn de portemonnee te trekken.
Geschreven door

De fracties van GroenLinks, de Partij van de Arbeid en de Partij voor de Dieren stellen vragen aan het college van Gedeputeerde Staten. Zij hebben 'signalen' gekregen van bewoners rond intensieve veehouderijen die contact hebben met het provinciale 'urgentieteam'.
Dat team probeert in Brabant de meest acute problemen rond de intensieve veehouderij op te lossen. Daarbij zou aan omwonenden gevraagd worden of ze willen meebetalen.
Meebetalen Hans van Dommelen van dat urgentieteam bevestigt dat in 'incidentele gevallen' gevraagd is of omwonenden bereid zouden zijn om mee te betalen aan de verhuizing van een veebedrijf in hun buurt.
Achterliggende gedachte is dat de waarde van een woning stijgt als een overlastgevende veehouder verhuist. Van Dommelen ziet het stellen van die vraag ook als een manier om de ernst van de overlast in te schatten.
Unanieme beslissing Van Dommelen benadrukt dat over het stellen van die vraag contact is geweest met het provinciebestuur. Dat lijkt daarmee een unanieme beslissing van Provinciale Staten naast zich neer te leggen.
De verantwoordelijke gedeputeerde Anne-Marie Spierings zal zich daarvoor na de vakantie moeten verantwoorden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.